Auteur:

Gepubliceerd op: 09-10-2024

Elk jaar publiceert de OVAM de geïndexeerde tarieven voor het aanrekenen van de kosten voor afvalbeheer aan de burger. Bekijk de geïndexeerde tarieven op de website van OVAM.

Minima en maxima

Om de variabele tarieven die het lokaal bestuur aanrekent aan de burger te harmoniseren, legt het Vlarema minima- en maximabedragen op.

In 2025 blijven de minimumtarieven ongewijzigd ten opzichte van 2024. Het maximumtarief voor huisvuil en grofvuil, zowel volgens de haal- als brengmethode, verhoogt wel.

Ruimte voor doordacht tarievenbeleid

Binnen deze tarievenvorken bepaalt het lokaal bestuur de bijdrage van de burger in de kosten van het beheer van huishoudelijk afval. Het bedrag dat de burger moet betalen, dient niet enkel om de kosten van inzameling en verwerking mee te betalen.

Met een doordacht tarievenbeleid kan de burger ook gestimuleerd worden om minder restafval te produceren door extra preventie of sortering van afval.

In tegenstelling tot de voorbije jaren, hanteert OVAM de gezondheidsindex van september in plaats van november. Dat geeft de gemeenten en intercommunales meer tijd om tegen januari hun tarieven indien gewenst of noodzakelijk aan te passen.

Piet Coopman