Gepubliceerd op: 28-11-2024
Lokale besturen werken dagelijks aan een transparante en integere dienstverlening. Daarbij is het actief ondersteunen van ethiek en deontologie en constante waakzaamheid belangrijk. Toch tonen recente gebeurtenissen aan hoe belangrijk het blijft om ethiek en deontologie actief te ondersteunen. Om lokale besturen hierin te ondersteunen, biedt de VVSG vanaf 2025 een modulaire opleiding tot integriteitscoördinator.
De rol van integriteitscoördinatoren
Integriteitsschendingen ontstaan vaak door een gebrek aan preventieve controlemechanismen en ondersteuning bij ethische vraagstukken. Een goed opgeleide integriteitscoördinator kan hierin een sleutelrol spelen. Deze persoon:
- herkent en voorkomt belangenconflicten en ethische risico’s;
- versterkt de werking van deontologische commissies;
- biedt ondersteuning aan medewerkers en mandatarissen bij ethische dilemma’s;
- bewaakt een transparante en integere werking binnen het bestuur.
Vlaams minister Hilde Crevits benadrukt het belang van zo’n rol in haar beleidsnota. “Belangenvermenging schaadt niet alleen de lokale politiek, maar ook het vertrouwen van de burger. Preventie is daarom onmisbaar.”
Samen werken aan een integere bestuurscultuur
Integriteit versterken is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Lokale besturen kunnen hun medewerkers beter ondersteunen door hen concrete tools en inzichten aan te reiken. Alleen zo kunnen ze ethische uitdagingen effectief aanpakken en het vertrouwen van burgers blijven waarborgen.
Modulaire opleiding voor integriteitscoördinatoren
Om lokale besturen hierin te ondersteunen, biedt de VVSG vanaf 2025 een modulaire opleiding tot integriteitscoördinator. De opleiding combineert theorie, praktijkgerichte cases en intervisiemomenten met ervaren trainers en experts, waaronder Audit Vlaanderen.
Karen Sarens: stafmedewerker Diverscity