Auteur:

Gepubliceerd op: 18-06-2024

Ondertekende jouw lokaal bestuur het Lokaal Energie- En Klimaatpact 2.0.? Dan is het de bedoeling dat je voor het einde van 2024 klimaattafels organiseert om een wijkgerichte aanpak rond collectieve renovatie of de verduurzaming van de warmtevraag te bespreken. Daarbij nodig je (minstens) 50 per 1000 wooneenheden uit.

In heel wat Vlaamse steden en gemeenten konden inwoners hun ideeën al op de (klimaat)tafel leggen. Ook de aanpak van de lokale besturen en intercommunales in kwestie zorgt voor interessante praktijkvoorbeelden. Tijdens de webinar van 14 juni brachten we inspiratie rond de aanpak, tools en organisaties die kunnen ondersteunen bij het opzetten van klimaattafels:

  • Stad Antwerpen focuste in haar klimaattafels op energierenovatie met behulp van de ‘Check je huis’-tool. De broncode van deze Gentse tool werd open source gemaakt zodat ook andere lokale besturen hier gebruik van kunnen maken.

  • SolvA ontwikkelde het concept ‘WIJK-UP’ en werkte een standaardaanbod uit dat flexibiliteit biedt om op maat van de wijk de werken.

  • IGEAN richtte zich op alternatieve verwarmingsopties voor elektrische accumulatie in de wijk Kapellenbos.

  • Klimaatcontact, één van de ondersteuners van LEKP, experimenteert in Brugge met de aanpak van klimaattafels in wijken met verhoogde sociale kwetsbaarheid.

  • Ook de inspiratiekaart renovatiebeleid blijft een bruikbaar instrument om een onderbouwde keuze te maken bij de selectie van de wijk.

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Herbekijk de webinar of maak gebruik van de modelaanpak voor klimaattafels die Netwerk Klimaat eerder uitwerkte. Zit je met vragen over de organisatie van jouw klimaattafel, neem dan gerust contact op met netwerkklimaat@vvsg.be

Anneleen Tilburgh