Gepubliceerd op: 23-01-2024

Afvalintercommunale Imog wil volop inzetten op duurzame stedelijke mobiliteit en de ontwikkeling van maatschappelijk waardevolle ruimte. De toegang van de site in Harelbeke wordt toekomstgericht aangepast om hierin een rol op te nemen. Er was al een CNG-tankstation en een pakjesautomaat van B-post. Recent werd ook laadinfrastructuur voor elektrische wagens in gebruik genomen, bij een herinrichting die past in de omvorming naar een volwaardig hoppin/mobipunt. Er werden 8 traagladers (22 kW) en 2 snelladers (180 kW) geplaatst, waar zowel Imog-medewerkers als buren en passanten hun wagen kunnen parkeren en laden. Betalen is mogelijk via meer dan 600 soorten laadpassen of via een QR-code.

De verkochte elektriciteit is eigen productie afkomstig van de warmterecuperatie uit de verbrandingsinstallatie en de PV-panelen op het dak. Laadpalen is een financieel interessante manier om eigen opgewekte elektriciteit te vermarkten, het loont beter dan verkoop aan een energieleverancier en is bovendien een dienstverlening naar zowel medewerkers als de buurt. Het is ook een mogelijkheid om dat te doen vanuit PV-panelen op publieke gebouwen om het zelfverbruik achter de meter te verhogen.

Meer informatie over dit project kan je terugvinden in de praktijkendatabank van Netwerk Klimaat. Het bestek is op te vragen bij Imog.

Ook een interessante klimaatpraktijk delen? Over verkoop van eigen stroom via laadpalen of andere: je kan terecht op de praktijkendatabank of via netwerkklimaat@vvsg.be.