Auteur:

Gepubliceerd op: 22-10-2024

De hoeveelheid restafval per inwoner daalde in 2023 tot 126,4 kg per inwoner. Zo blijkt uit het jaarlijks rapport 'Huishoudelijk afval in Vlaanderen' van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Dat is 1,5 kg minder per inwoner dan in 2022. Lokale besturen blijven inspanningen leveren om het doel van 100 kg restafval per inwoner tegen 2030 te bereiken, maar ook de Vlaamse regering kan maatregelen nemen. De afgelopen zeven jaar daalde het restafval per inwoner met 23,6 kg. Om de doelstelling te halen, moet Vlaanderen de inspanning in dezelfde periode meer dan verdubbelen.
 

Gezamenlijke inspanningen voor restafvalvermindering

Het Lokaal Materialenplan 2023-2030 bevat heel wat maatregelen om het restafval te doen dalen, zoals bijvoorbeeld de invoering van een verplichte gft-inzameling in alle Vlaamse gemeenten. Volgens datzelfde Lokaal Materialenplan is het behalen van de restafvaldoelstellingen een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de lokale besturen en de Vlaamse overheid. De Vlaamse regering engageerde zich om zelf een aantal maatregelen te nemen, zoals bijvoorbeeld de invoering van een producentenverantwoordelijkheid voor wegwerpluiers en textiel, en meer inspanningen om voedselverlies te beperken. Deze maatregelen zouden de hoeveelheid restafval per inwoner met 13 kg moeten doen afnemen, wat bijna de helft is van de totale inspanning tegen 2030. Het Vlaams regeerakkoord 2024-2029 bevestigt de ambitie omtrent textiel en voedselverlies, maar van een producentenverantwoordelijkheid voor wegwerpluiers is er in het regeerakkoord geen sprake.
 

Lokale besturen als sleutelfactor in afvalbeheer

Ondanks de daling van het restafval, steeg de totale hoeveelheid huishoudelijk afval in 2023 tot 421 kg per inwoner, bijna 6 kg meer dan in 2022. Volgens OVAM komt dat voornamelijk door een stijging van groen- en gft-afval na het extreem droge jaar 2022. Gelukkig wordt 70% van het huishoudelijk afval selectief ingezameld voor hergebruik, recyclage of compostering/vergisting. Dat succes is mede te danken aan de inspanningen van lokale besturen, die verantwoordelijk zijn voor de inzameling en verwerking van huishoudelijk afval in Vlaanderen. De resterende 30% van het afval, dat voornamelijk uit restafval bestaat, wordt bijna volledig verwerkt in afvalverbrandingsinstallaties met energierecuperatie.

Piet Coopman