Vertegenwoordiging

Auteur:

Gepubliceerd op: 24-09-2024

Lokale besturen werken samen in tal van bovenlokale entiteiten, zoals afvalintercommunales en woonmaatschappijen. Die zijn cruciaal voor het behalen van lokale beleidsdoelen, want vaak worden belangrijke taken van lokaal belang aan deze samenwerkingen toevertrouwd.

De start van een nieuwe lokale legislatuur betekent ook het hernieuwen van afvaardigingen en vertegenwoordigingen van gemeenten en OCMW ‘s. Een vertegenwoordiging vraagt meer dan aanwezigheid. Het vergt tijd, inzet en specifieke interesse in bepaalde beleidsdomeinen. Bovendien is een goede terugkoppeling tussen de mandataris en het lokale bestuur essentieel. De mandataris moet zowel het bestuur informeren als input krijgen om lokale belangen op de regionale agenda te plaatsen.

De VVSG en VLINTER ontwikkelden twee tools om de vertegenwoordiging onderbouwd en gestructureerd aan te pakken:

  • Een aanzet van inventaris als eerste stap om een overzicht te krijgen van de samenwerkingen waarin jouw lokaal bestuur actief is.
  • Een modelfiche met basisinformatie per samenwerkingsverband die jou helpt om de juiste personen te selecteren en die zorgt voor een vlotte kennisoverdracht.

Op dinsdag 22 oktober organiseren de VVSG en VLINTER hierover een webinar. Je maakt kennis met de instrumenten en je hoort ervaringen van andere lokale besturen over hoe zij hun vertegenwoordiging organiseren. Schrijf je nu in.

 

Peter Hautekiet