Gepubliceerd op: 14-06-2022
In het kader van het Project Cyberveilige Gemeenten kregen 38 lokale besturen tijdens het Traject Ethisch Hacken in 2021 een ethische hacker van Howest over de vloer. De ICT-omgeving werd bij de deelnemers kosteloos door studenten Cyber Security Professional uit de richting Toegepaste Informatica getest en geanalyseerd.
Zo konden de studenten o.a. bij 33 van de 38 deelnemende lokale besturen tijdens de externe pentesten diverse kwetsbaarheden detecteren zoals bijvoorbeeld ontbrekende of incorrecte certificaten, lekkage van kritische informatie en onbeveiligde verbindingen.
Alle resultaten en bevindingen van dit traject zijn te raadplegen in het Globaal Analyserapport Traject Ethisch Hacken 2021.
In het najaar van 2022 wordt er opnieuw een Traject Ethisch Hacken opgestart. Lokale besturen die interesse hebben in een deelname, kunnen zich inschrijven via het inschrijvingsformulier. Snel registreren is aangeraden, want de plaatsen zijn beperkt.
Een deelname aan het Traject Ethisch Hacken is eveneens te combineren met een professionele ICT-veiligheidsaudit met cofinanciering via Audit Vlaanderen.
Meer informatie over het Traject Ethisch Hacken en het Project Cyberveilige Gemeenten is te vinden via het VVSG-kennisnetwerk.