Auteur:

Gepubliceerd op: 14-05-2024

Gemeenten kunnen regels opstellen voor de kandidaatstelling en toewijzing van geconventioneerde huurwoningen op hun grondgebied. Dat betekent dat gemeenten de vrijheid hebben om in overleg met lokale huisvestings- en welzijnsactoren een reglement op te stellen dat aansluit bij de specifieke behoeften van hun inwoners. Kandidaten voor een geconventioneerde huurwoning zullen wel altijd een geldig attest moeten hebben dat aantoont dat ze aan de Vlaamse inkomens- en eigendomsvoorwaarden voldoen. De gemeente kan in dat reglement ook besluiten welke verhuurders onder het lokaal toewijzingskader vallen en specifieke deelgebieden afbakenen. De gemeente moet haar ontwerpreglement en het bijhorend administratief dossier voorleggen aan de minister. De minister beoordeelt dit binnen 45 dagen en kan het reglement geheel of gedeeltelijk vernietigen als het in strijd is met regelgeving of het algemeen belang. Bovendien kunnen gemeenten ook een eigen typehuurovereenkomst opstellen voor de verhuring van geconventioneerde huurwoningen, wat verdere flexibiliteit biedt in de aanpak van lokale huisvestingsproblemen.
 

Lokale binding

Daarnaast kunnen gemeenten een voorrangsregel voor lokale binding activeren. Deze regel geeft voorrang aan kandidaten die in de afgelopen tien jaar minstens vijf jaar ononderbroken in de gemeente hebben gewoond. Het agentschap Wonen in Vlaanderen controleert of kandidaten aan deze voorrangsregel voldoen en maakt de rangschikking op. Deze voorrangsregel treedt pas in werking op 15 september.
 

Bijzondere doelgroepen

Een derde mogelijkheid die de regelgeving biedt is dat bepaalde verhuurders, namelijk de woonmaatschappijen, lokale besturen, vzw’s, instellingen van openbaar nut, sociale ondernemingen en autonome gemeentebedrijven, de geconventioneerde huurwoningen in een oproep tot kandidaatstelling te reserveren voor een bijzondere doelgroep.

De bijzondere doelgroepen zijn afgestemd op de categorieën binnen de sociale huurreglementering. De categorieën zijn:

  • de kandidaat vanaf 65 jaar
  • de kandidaat die als jongere met begeleiding zelfstandig woont of gaat wonen
  • de kandidaat met een fysieke of mentale beperking of handicap
  • de kandidaat in beschut wonen of een tewerkstellingsprogramma
  • de kandidaat met een geestelijke gezondheidsproblematiek
  • de kandidaat die dak- en thuisloos is of dat dreigt te worden
     

Regelgeving op maat

Deze regelgeving lijkt gemeenten meer mogelijkheden te geven om hun woningbeleid meer op maat vorm te geven en beter af te stemmen op de lokale context. Daarmee komt ze tegemoet aan het eerder ingenomen standpunt van de VVSG. De Vlaamse regering keurde deze wijzigingen definitief goed in twee besluiten. De volledige regelgeving en bijhorende nota's kan je lezen via: 

  • Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021, wat betreft de subsidiëring en toewijzing van geconventioneerde huurwoningen
  • Bijhorende nota Vlaamse Regering
  • Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021, wat betreft de voorrangsregel voor lokale binding bij toewijzing van geconventioneerde huurwoningen, de subsidieberekening voor het onderzoek naar buitenlands onroerend bezit, de toewijzingsregels voor sociale huurwoningen en de bijlagen 29 tot en met 32
  • Bijhorende nota Vlaamse Regering
Joris Deleenheer