Auteur: Steven Verbanck
Gepubliceerd op: 23-02-2022
Een gemeente moet niet elke ontbossing die ze vergunt, compenseren. Ze mag daar wel voor kiezen en het daarvoor benodigde bedrag bepalen. Als de gemeente ingaat tegen het negatief advies van het Agentschap Natuur en Bos (ANB), moet ze wel zelf de ontbossing compenseren.
Dat staat in een nieuwe ontwerpversie van het boscompensatiedecreet dat de Vlaamse Regering op 18 februari 2022 goedkeurde. (Intussen is het decreet definitief goedgekeurd door het Vlaams Parlement : decreet van 1 juli 2022, BS 29.07.2022, Inforum 358263, inwerkingtreding nog te bepalen door de Vlaamse regering)
Nu staat de Vlaamse overheid zelf in voor boscompensatie. In een eerdere ontwerpversie stond dat de gemeente moet instaan voor elke onbossing waarvoor ze een vergunning geeft. Daartegen reageerde de VVSG in september 2021 en met succes.
Belangrijkste wijzigingen tussen beide ontwerpversies zijn:
- Een gemeente moet de boscompensatie alleen overnemen als ze tegen het negatief advies van ANB ingaat, in de andere gevallen mag ze daarvoor kiezen.
- Een gemeente mag een hoger bedrag vragen als de compensatie op haar grondgebied duurder uitvalt dan het Vlaams bepaalde bedrag.
- Compensatie in natura wordt niet langer afgeraden door een borg die even hoog was als een compensatie door betaling.
- Voor het aanplanten van een bos in landbouwgebied is een vergunning nodig na advies van het Departement Landbouw. Die bebossingsvergunning blijft bestaan. Wel zal ook het Agentschap Natuur en Bos een advies geven.