Publicatie Vlaams Departement Omgeving

Auteur:

Gepubliceerd op: 16-09-2024

Buitenunits van warmtepompen verschijnen steeds vaker in het straatbeeld. In België zijn er vandaag al 1,25 miljoen exemplaren, en tegen 2050 zal dit aantal naar verwachting oplopen tot vijf miljoen. Deze groei komt door de evolutie naar duurzame warmtetechnologieën en de recente warme zomers. Een onjuiste installatie van een buitenunit kan echter geluidsoverlast veroorzaken. Daarom hebben het Vlaamse Departement Omgeving, VVSG Netwerk Klimaat, enkele lokale besturen en sectororganisaties een leidraad en een code van goede praktijk opgesteld om de geluidsoverlast van warmtepompen te beperken.
 

Leidraad: omgevingsaspecten bij warmtepompen en airco-installaties

De leidraad helpt je bij het begrijpen van vergunningen en regelgeving. Warmtepompen en airco’s zijn meestal vrijgesteld van vergunningsplicht, en er gelden momenteel geen geluidsvoorwaarden voor installaties bij woningen. In sommige gevallen is echter wel een vergunning nodig of moet je de plaatsing melden, bijvoorbeeld bij grotere installaties of als de unit binnen twee meter van de perceelsgrens komt.

Daarnaast geldt op bepaalde locaties een verbod op specifieke types warmtepompen, zoals een bodemwarmtepomp in een drinkwaterbeschermingszone. Lokale voorschriften, zoals een politiereglement of verkavelingsvergunning, beperken soms de plaatsing van warmtepompen op bepaalde delen van het perceel. De leidraad biedt hierover duidelijke informatie en uitleg.
 

Code van goede praktijk: geluid van buitenunits van residentiële lucht-lucht (airco) en lucht-water warmtepompen

De code voor goede praktijk lijst een aantal zaken op waar je best rekening mee houdt wanneer je op je perceel een warmtepomp plaatst.

Zo zal een goede locatiekeuze het risico op hinder of het investeren in geluid reducerende maatregelen in veel gevallen beperken. Hou bijvoorbeeld voldoende afstand van de slaapkamerramen van je eigen woning en van de woning van je buren en hou rekening met geluidsreflecties. Je vindt in de code ook een aantal cases:

  • vrijstaande woningen
  • halfopen bebouwing
  • rijwoningen
  • smalle percelen
  • appartementen
  • een buitenunit op het dak

Bij de keuze van een toestel hou je best rekening met het geluids-en warmtevermogen. Hoe meer warmte het toestel kan produceren, des te meer lawaai het kan maken. Dus het is belangrijk om dit goed af te stemmen op wat je nodig hebt. Ook een stille nachtmodus kan helpen om de hinder te beperken.

Gawein Van Daele