Auteur:

Gepubliceerd op: 05-07-2022

Feesten en ontspannen mag op een plaats waar de zgn. no regret-maatregelen gelden vanwege een PFAS-verontreiniging, zolang de bezoekers of deelnemers de no regret-maatregelen respecteren.

Dat bevestigde PFAS-opdrachthouder Karl Vrancken in een persmededeling van 1 juli.

“Organisatoren van evenementen, jeugdverenigingen en lokale besturen contacteren ons steeds vaker met de vraag of hun event, jeugdkamp of sportactiviteit kan doorgaan in gebieden waar een PFAS-verontreiniging is vastgesteld. We kunnen hen geruststellen: zulke recreatieve activiteiten kunnen er gewoon doorgaan, zolang de bezoekers of deelnemers de no regret-maatregelen respecteren. Daarnaast is een goede basishygiëne van belang: voorzie voldoende mogelijkheden om regelmatig de handen te wassen”, zegt PFAS-opdrachthouder Karl Vrancken.

Organisatoren van een evenement in een no regret-zone houden dus best rekening met deze adviezen:

  • Kies voor terreinen die bedekt zijn met bestrating of met gras. Evenementen op braakliggende of losse grond zijn sterk af te raden. Als een klein deel van het terrein uit losse grond bestaat, kan de organisator dat afdekken met bodemdoeken, houtschors of op een andere manier.
  • Op zulke evenementen wordt vaak ook gegeten. Gebruik, serveer of verkoop geen voedingsmiddelen die op de bewuste locatie werden geteeld of gekweekt.
  • Voorzien voldoende mogelijkheden voor de bezoekers en deelnemers om regelmatig hun handen te wassen.
  • Doe geen activiteiten waarbij de grond wordt opgegraven (bv. een put graven).

Joris Moonens, woordvoerder van Zorg en Gezondheid:

“Het is niet omdat er een bepaalde mate van PFAS in de bodem van een terrein zit, dat je dat meteen of in dezelfde hoeveelheid opneemt in je lichaam als je daar gaat spelen, sporten of een andere recreatie beoefenen. PFAS is vooral een probleem als je langdurig ergens woont waar je herhaaldelijk wordt blootgesteld en je dus een opstapeling van de stoffen in je lichaam kan krijgen. Bij een evenement ben je maar even in dat gebied en met de no regret-maatregelen en goede handhygiëne zal je nauwelijks inname hebben van PFAS.”

Wie een evenement organiseert of bezoekt en meer informatie wil over eventueel geldende no regret-maatregelen op die locatie, kan alle informatie terugvinden op de PFAS-website: www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling/maatregelen-per-gemeente

Steven Verbanck