Auteur:

Gepubliceerd op: 15-10-2024

Op 15 oktober lanceerde de European City Facility (EUCF) haar zevende en laatste oproep. Met een vaste subsidie van 60.000 euro ondersteunt de EUCF lokale besturen bij het ontwikkelen van investeringsconcepten voor duurzame energie en energie-efficiëntie. Deze oproep biedt ruimte voor 71 begunstigden, verspreid over alle EU-lidstaten. Bij de vorige oproep, eerder dit jaar, werden nog zeven Vlaamse gemeenten geselecteerd.

De aanvraagprocedure is eenvoudiger en sneller dan die van andere Europese subsidieprogramma's. Alle lokale overheden en samenwerkingsverbanden komen in aanmerking, mits ze beschikken over een klimaat- en energieplan (SECAP) in het kader van het Burgemeestersconvenant, of een ander klimaatplan met mitigatiedoelstellingen. EUCF moedigt gemeenten aan samen te werken en gezamenlijke aanvragen in te dienen, om zo hun kans op succes te vergroten.

In aanmerking komende activiteiten zijn onder andere (technische) haalbaarheidsstudies, marktanalyses, juridische, economische en financiële analyses en risicoanalyses. Eigen personeel of externe experts mogen deze studies uitvoeren. De subsidie is bedoeld om de middelen en diensten te mobiliseren die nodig zijn om een investeringsconcept te ontwikkelen, maar financiert geen eigenlijke investeringen.

Dien je aanvraag in tot 18 december 2024. De resultaten worden in maart 2024 verwacht. Meer informatie over het programma, de aanvraagprocedure en selectiecriteria vind je op de EUCF-website. Je kan ook de infosessie herbekijken die tijdens de vorige oproep werd georganiseerd.

Heb je vragen? Neem contact op met het nationaal contactpunt of contacteer Netwerk Klimaat

Leen Van der Meeren