eindejaarspremie

Auteur:

Gepubliceerd op: 19-12-2023

Dit weekend liet Vlaams minister van welzijn Hilde Crevits weten dat de medewerkers in de ouderenzorg een eindejaarspremie van 455 euro bruto krijgen. Het gaat om een eenmalige premie, die vakbonden en werkgevers in de private sector met de minister hebben afgesproken, gefinancierd met het restbudget ouderenzorg van 2023.

In de publieke ouderenzorg hebben de VVSG en de vakbonden een ander voorstel gedaan: het restbudget ouderenzorg willen we gebruiken als buffer voor de IFIC-afrekening 2023 in de publieke ouderenvoorzieningen. Hierover is er nog overleg met minister Crevits.

De personeelsleden in de publieke ouderenzorgvoorzieningen ontvangen immers al sinds 2020 jaarlijks (en dus niet eenmalig) een hogere eindejaarstoelage. Het variabel gedeelte van de eindejaarstoelage werd opgetrokken met 1,1% tot 3,6% van het jaarsalaris en het forfaitaire gedeelte tot 1.288,43 euro.

Deze jaarlijkse verhoging ligt in alle gevallen hoger dan de eenmalige premie van de private ouderenzorgvoorzieningen. Ook de andere publieke zorgvoorzieningen (thuiszorg, kinderopvang) ontvangen sinds 2020 een verhoogde eindejaarspremie; voor de overige personeelsleden van de lokale besturen is dit zo sinds 2021.

 

Evi Beyl