Auteur: Lotte Van Liefde
Gepubliceerd op: 14-11-2022
Steden en gemeenten die buitenlandse werknemers registreren, kunnen daarvoor vanaf 1 januari 2023 gebruikmaken van de onlinetoepassing BelgianIDPro. De toepassing e-CreaBis wordt stopgezet.
Registratie in BIS-register
Personen uit het buitenland die legaal in België aan de slag willen gaan en nog niet zijn opgenomen in het Rijksregister – bijvoorbeeld gelegenheidswerknemers –, moeten eerst worden geregistreerd in het BIS-register van de KSZ. Bij die registratie wordt een Identificatienummer van de Sociale Zekerheid (INSZ) toegekend, waarmee de werkgever zijn werkkracht correct kan aangeven.
Om zo’n nummer te verkrijgen, kloppen buitenlandse werknemers aan bij de steden en gemeenten. Zij maken voor de registratie gebruik van e-CreaBis. De toepassing is echter verouderd en wordt op 1 januari 2023 definitief stopgezet. Gelukkig bestaat er een uitstekend alternatief: BelgianIDPro
Anderhalve minuut per aanvraag
BelgianIDPro bestaat sinds 2020. De toepassing heeft vooral ingang gevonden bij ondernemingen, maar ook overheidsdiensten kunnen er gebruik van maken. BelgianIDPro is in alle opzichten een stap vooruit.
Allereerst werkt de toepassing razendsnel. Het INSZ wordt direct en automatisch gecreëerd. De gemiddelde doorlooptijd voor een aanvraag bedraagt anderhalve minuut – een service die de burger aan het loket zeer zal weten te waarderen.
Gemeenten krijgen een toegang als ‘professional’, waardoor de aanvragen en eventuele problemen nog sneller verwerkt worden.
Scannen met de smartphone
Ook voor de loketbediende wordt het leven eenvoudiger. Die hoeft de gegevens van de burger niet meer manueel over te tikken maar kan een identiteitsdocument scannen; dat kan gewoon met een smartphone. BelgianIDPro zet het beeld om in tekst. Dat scheelt niet alleen in tijd, het voorkomt ook fouten bij de interpretatie en spelling van persoonsnamen.
In principe moet de loketbediende een aantal kenmerken van het identiteitsdocument zelf invoeren. Dat is niet altijd eenvoudig, want buitenlandse documenten zijn soms moeilijk te interpreteren. BelgianIDPro geeft je houvast: in de toepassing zit een ruime database van buitenlandse documenten, met uitleg over de verschillende onderdelen. Overigens: is de kwaliteit van de scan voldoende hoog, dan hoef je die documentkenmerken zelfs niet meer in te voeren, want BelgianIDPro herkent ze automatisch.
Veiligheidsgarantie
Een aanvraag in BelgianIDPro bevat altijd een officieel document over de burger, waardoor de procedure een hoog veiligheidsniveau garandeert. Het toegekende INSZ is geverifieerd, zodat het later zonder extra administratie kan worden ingezet voor aangiften (bijvoorbeeld Dimona) en procedures die een hoger veiligheidsniveau vereisen.
Meer informatie
Je krijgt toegang tot BelgianIDPro op de website www.belgianidpro.be. Daar vind je ook alle informatie die je nodig hebt om een aanvraagprocedure tot een goed einde te brengen.