Auteur:

Gepubliceerd op: 26-08-2024

Koksijde diende met 'Ontwerp je eigen duintuin' de 300ste klimaatpraktijk in. Klimaatregisseur Claude Willaert mag dan ook een attentie verwachten. Het project past in de doelstelling ontharding uit werf vier van het Lokaal Energie- en Klimaatpact.

In het traject voor opmaak van een masterplan ‘DNA van Koksijde-Bad' kwam naar boven dat inwoners meer groen in hun buurt willen. Bewoners van een meergezinswoning zijn gemotiveerd om een deel van hun voortuin te ontharden en te vergroenen. Klassiek wordt in de kuststrook bij de aanleg van tuinen het zand afgegraven en vervangen door teelaarde. Die heb je nodig om een groen gazon te krijgen. 'Gazonslaven' zijn vervolgens verplicht om water en meststoffen toe te dienen. Kortom, heel wat milieubelastende input voor weinig biodiversiteit. 

De gemeente ontwierp daarom vier modellen van duintuinen, met een bijhorende toelichting en voorstellen van geschikte planten. De bewoners kunnen ‘ingrediënten’ kiezen uit de vier verschillende duintuinmodellen om tot hun eigen duintuinrecept te komen. Met de ruildienst 'tegel voor aarde/zand' kunnen de bewoners de verharding gratis laten ophalen in ruil voor dezelfde hoeveelheid zand.

 

Praktijkendatabank

De praktijkendatabank van Netwerk Klimaat groeit de laatste maanden als kool. Er zijn intussen 300 praktijken te vinden. Ongetwijfeld heb jij ook een zinvol project dat inspirerend kan zijn voor andere gemeentes. Zelf een praktijk indienen? Lees de handleiding na of neem contact via netwerkklimaat@vvsg.be

 

Maarten Tavernier