Auteur:

Gepubliceerd op: 12-09-2024

13 oktober, het feest van de lokale democratie. Dat hopen we te vieren met zoveel mogelijk kiezers die zich uitspreken over het voorbije én geplande beleid in hun gemeente. Omdat stemmen voor het eerst niet meer verplicht is, is het een extra uitdaging om iedereen naar het stemhokje te krijgen. Lokale besturen kunnen zelf sommige drempels om te gaan stemmen wegnemen, maar hebben niet alle factoren in de hand. Het is een zaak van iedereen.  

Fysieke en digitale drempels 

Niet iedereen geraakt makkelijk in het stemlokaal, denk aan mensen die minder mobiel zijn of niet digitaal vaardig.  Eerder deze week bleek dat de ontoegankelijkheid van stembureaus één op drie mensen met een chronische aandoening verhindert om zorgeloos een stem uit te brengen. Op dat soort drempels proberen veel gemeenten al langer een antwoord te bieden. De mindermobielencentrale die mensen thuis ophaalt en naar het stemlokaal brengt, oefensessies voor het digitaal stemmen in lokale dienstencentra of woonzorgcentra, extra parkeerplaatsen voor personen met een beperking... Ook wachttijden kan men proberen in te perken, al dan niet voor een deel van het publiek. De Vlaamse campagne Stem drempelvrij en organisaties als Inter vzw, Symfoon en Samana gaan dieper in op de drempels van specifieke doelgroepen.  

Kiezers overtuigen is een zaak van iedereen 

De grootste uitdaging voor 13 oktober, namelijk niet-geïnteresseerde of niet-gemotiveerde kiezers overtuigen van het belang om hun stem uit te brengen- is een zaak van iedereen, hier hebben gemeenten minder vat op. Het helpt als lokale besturen de fysieke en digitale drempels wegwerken en zorgen voor goede, gevatte communicatie via de diverse kanalen (informatieblad, sociale media, webstek, ...). Schakel eventueel de hulp van een BV in die in je gemeente woont.  Of hou er op de dag zelf de sfeer in en vraag de lokale fanfare om een concert te spelen aan de stembureaus. De Vlaamse overheid start midden september alvast een campagne opdat mensen niet enkel bij de kapper of aan de toog hun mening zouden geven, maar ook in het stemhokje, de plaats waar het ertoe doet en hun mening écht impact heeft.   

Het Vlaams parlement besliste in 2021 om de opkomstplicht bij lokale verkiezingen af te schaffen. Iedereen kijkt nu uit naar het effect hiervan op het werkelijke aantal kiezers dat op 13 oktober komt opdagen. 

 

Nathalie Debast