Auteur: Pietro Iacopucci
Gepubliceerd op: 03-12-2024
In de regio Gent buigen verschillende gemeenten zich, samen met streekintercommunale Veneco, over het vraagstuk van de bouwshift. In een pilootproject willen ze samen de ambitie om de open ruimte maximaal te vrijwaren concreet maken.
Een stuurgroep met Veneco, de lokale besturen, de provincie, Departement Omgeving, VLAIO, Wonen Vlaanderen, Hogeschool Gent en Labo Regiovorming van de VVSG tekende in september een stappenplan uit voor het project. Om de doelstellingen van de bouwshift te realiseren zijn doortastende maatregelen nodig die de open ruimte vrijwaren en bijkomend ruimtebeslag voorkomen. Het pilootproject wil inzicht bieden in de volledige opgave van de bouwshift, welke instrumenten er voorhanden zijn en welke financiële drempels en hefbomen er meespelen. Daarnaast versterkt het project het bestuurlijk draagvlak door kennis en ervaringen uit te wisselen tussen de verschillende besturen.
Na het eerste onderzoekswerk en de GIS-analyse van Veneco, boog een gespecialiseerd ambtelijk overleg zich in november verder over de materie. Het interbestuurlijk overlegplatform wil beleidsaanbevelingen en prioriteiten formuleren voor de toepassing van de bouwshift in de regio Gent. In het voorjaar van 2025 zullen alle schepenen van ruimtelijke ordening uit de regio die bespreken. Vervolgens wordt het project voorgelegd aan het Politiek Streekforum van de regio Gent, waar alle burgemeesters en de provincie bij betrokken zijn.
Dit moeten leiden tot een ‘roadmap’ tot 2040. Dat is de eerste stap richting een ‘regiodeal’ voor de bouwshift in de regio.
Dit project is één van de vijf interbestuurlijke projecten die met steun van de Vlaamse overheid worden begeleid door Labo Regiovorming van de VVSG.