Auteur:

Gepubliceerd op: 20-09-2024

Op 16 september 2024 verscheen in het Belgisch Staatsblad het Koninklijk Besluit van 12 augustus 2024 dat het AUR aanpast op het gebied van betalingen. Deze wijziging volgt op een arrest van het Hof van Justitie van 20 oktober 2020, waarin werd geoordeeld dat een vergelijkbare Spaanse betalingsregeling in strijd was met de Europese richtlijn ter bestrijding van betalingsachterstanden bij handelstransacties.
 

Wat verandert er?

Deze wijziging schaft het onderscheid af tussen de verificatietermijn en de betalingstermijn. Het AUR zal vanaf januari maar één behandelingstermijn voorzien van 30 dagen. Aanbesteders kunnen hiervan afwijken als ze aan vier voorwaarden voldoen:

  • De langere behandelingstermijn schrijf je uitdrukkelijk in je bestek
  • De afwijking is objectief gerechtvaardigd door de bijzondere aard of eigenschappen van de opdracht
  • De behandelingstermijn is niet langer dan 60 dagen
  • De verlenging mag geen nadelige gevolgen hebben voor de opdrachtnemer

In tegenstelling tot de oorspronkelijke tekst, moet de rechtvaardiging niet in de opdrachtdocumenten worden opgenomen.
 

Wanneer begint de behandelingstermijn?

Bij een opdracht voor werken start de behandelingstermijn de dag nadat de aanbesteder de vorderingsstaat heeft ontvangen. Als de aannemer de factuur niet binnen vijf dagen na het opstellen van het PV verstuurt, wordt de behandelingstermijn opgeschort.

Voor leveringen begint de termijn te lopen vanaf de levering van de goederen, op voorwaarde dat de aanbesteder de factuur heeft ontvangen.

Bij diensten gaat de behandelingstermijn in vanaf de vaststelling van de volledige of gedeeltelijke beëindiging van de diensten. Betaling kan pas plaatsvinden zodra de aanbesteder de factuur in handen heeft.

De ondernemer moet ervoor zorgen dat de factuur correct is opgesteld. Is dit niet het geval, dan gaat de behandelingstermijn nog niet in.
 

Uitzonderingen voor de gezondheidszorg

Voor overheidsopdrachten van gezondheidszorgaanbieders geldt een langere behandelingstermijn van 60 dagen, maar alleen voor opdrachten die met hun activiteiten te maken hebben. Deze uitzondering is van toepassing op opdrachten voor werken, leveringen en diensten.
 

Wanneer is deze regelgeving van toepassing?

De regels gelden voor alle overheidsopdrachten, ongeacht het bedrag, vanaf 1 januari 2025.
 

Tijdige betaling is belangrijk, ook vóór 1 januari 2025

Tijdige betaling is ook vóór 1 januari 2025 essentieel. Als je niet op tijd betaalt, ben je automatisch rente verschuldigd, zonder dat een ingebrekestelling nodig is. Daarnaast wordt het openstaande bedrag verhoogd met een vast bedrag van 40 euro.

Assia Van Brandt