Auteur: Mike Deschamps
Gepubliceerd op: 05-07-2023
Gemeentebesturen en burgemeesters springen noodgedwongen in de bres als de continuïteit en de kwaliteit van de dienstverlening in het gedrang komt voor de bewoners van woonzorgvoorzieningen op hun grondgebied. Overleg tussen het Departement Zorg en de lokale betrokkenen is in een vroege fase absoluut noodzakelijk. Zo kan er proactief gewerkt worden in plaats van laattijdig de brokken te moeten lijmen. De hinder voor de bewoners en hun familie moet zo klein mogelijk te zijn. De VVSG ontwikkelde samen met het Departement Zorg een handleiding.
De rol van een lokaal bestuur en de burgemeester is van essentieel belang als een voorziening met zorgbehoevende bewoners op het grondgebied van een gemeente dreigt te sluiten. Dat blijkt opnieuw bij de moeilijkheden rond de zorgdienstverlener Curamant en de daaraan gelinkte vennootschappen. Deze dienstverlener heeft onder meer activiteiten in Bree, Sint-Truiden, Ronse, Wervik en Zottegem. De cruciale rol van lokale besturen en de burgemeester kwamen eerder al aan de oppervlakte bij de sluitingen te Antwerpen en Beersel van woonzorgcentra van de Franse groep Orpea.
De gemeentebesturen spelen een cruciale rol bij het waarborgen van de veiligheid, het welzijn en de zorgcontinuïteit van de inwoners. Samen met het Departement Zorg, de inspectie, de sluitende beheersinstantie en de lokale zorgactoren, zoekt het gemeentebestuur oplossingen bij een sluiting, zoals bijvoorbeeld het vinden van andere woonplaatsen in de regio voor de betrokkenen of het continueren van de levering van maaltijden aan huis. De VVSG vraagt dat het lokale bestuur meteen in kennis wordt gesteld van mogelijke calamiteiten, dan kunenn ze ook mee anticiperen. Nu moeten ze te vaak achteraf de brokken gaan lijmen. Lokale besturen doen dat bij voorkeur in een gelijkwaardig partnership, rekening houdende met de beschikbare personeelscapaciteit.
Het is cruciaal dat lokale besturen zo snel mogelijk worden betrokken als de zorgcontinuïteit in het gedrang komt of er problemen dreigen rond waardig wonen en leven. Op die manier kan het lokaal bestuur snel een lokaal overleg samenroepen om de actuele situatie in te schatten en de nodige gerichte acties te bepalen. Iedere situatie blijkt immers telkens specifiek en anders te zijn.
Het lokale bestuur speelt ook een voorname rol in het informeren van de gedupeerde bewoners en hun families, via de officiële communicatiekanalen of door middel van georganiseerde infovergaderingen.
De VVSG ontwikkelde, in samenwerking met het Departement Zorg een handleiding voor lokale besturen over dit thema.