Auteur:

Gepubliceerd op: 02-07-2024

Renovaties, nieuwbouwprojecten we zien ze overal oppoppen. Steeds meer bouwheren kiezen voor  toekomstbestendig & duurzaam bouwen, toch wordt duurzaam materialengebruik. Circulaire bouwmethoden toepassen  vraagt om nieuwe kennis en extra budget. Dit beeld is vaak te negatief als je het vergelijkt met de realiteit, iets wat veel gemeenten al beseffen.

De vraag is echter hoe ga kan je circulaire principes implementeren in een (ver)bouwproject? De VVSG en Vlaanderen Circulair werkten daarom gezamenlijk aan enkele leidraden om hiermee aan de slag te gaan.

Hoe implementeer je circulaire principes in een (ver)bouwproject?

Ligt er een project op tafel waarbij je circulariteit wilt implementeren? Of wil je even nagaan welke verdere stappen je kunt zetten? Lees dan de brochure “Lokaal circulair bouwen: starten met circulariteit in jouw gemeentelijke (ver)bouwprojecten”. Deze brochure helpt je in het bepalen van de prioriteiten in een specifiek project en werkt verder op reeds bestaande elementen zoals de ambitiekaart circulair bouwen voor lokale besturen. De leidraad kwam tot stand in samenwerking met Circular Cities & Regions Innitiative en Vlaanderen Circulair.

Circulair bouwen structureel verankeren

Ervaring opdoen met een of meerdere projecten is een goede start. De volgende stap is om circulariteit structureel te verankeren in de Beleids- en Beheerscyclus (BBC). De VVSG ondersteunt jouw gemeente hierbij. Daarom schreven we een inspiratienota “Circulair (ver)bouwen in de Beleids- en Beheerscyclus”. Hierin geven we tips en voorbeelden om circulaire (ver)bouwprincipes op te nemen in de omgevingsanalyse en de meerjarenplanning.

Elke de Taeye