Auteur:

Gepubliceerd op: 22-04-2024

Steeds meer lokale besturen willen circulariteit opnemen bij het (ver)bouwen van (nieuwe) infrastructuur. Hoewel er heel wat mogelijkheden zijn, botsen ze hierbij vaak op juridische vraagstukken.

Zo zijn er vragen over de selectie- en gunningscriteria bijvoorbeeld: Wat is het verschil tussen het implementeren van circulariteit in technische specificaties vs. gunningscriteria. Of over de manier waarop een bouwteammodel ingepast kan worden in de wetgeving. Maar ook over de uitvoering zijn er vaak vragen zoals "Kan ik bijzondere uitvoeringsvoorwaraden opnemen in mijn bestek?". 

Vanuit de Proeftuin Circulair bouwen (onderdeel van de green deal circulair bouwen) verzamelden Steven Van Garsse (UHasselt), Jonas Voorter (UHasselt) en Bernard Vanheusden (UHasselt) een 11-tal vragen en antwoorden gebundeld in het "Draaiboek circulair aanbesteden: juridische FAQ". Dit document tracht aankopers te begeleiden en te inspireren bij het implementeren van circulaire ambities in overheidsopdrachten. 

Wil je binnen jouw gemeente dus inzetten op circulariteit binnen het eigen patrimonium? Bekijk dan zeker het draaiboek, neem een kijkje op onze pagina circulaire economie en/of schrijf je in voor onze opleidingenreeks "Lokaal circulair beleid"

 

Elke de Taeye