Het aantal rijbewijzen dat vervalt, gaat de komende jaren gestaag de hoogte in, van 16 045 in 2020 tot 307 570 in 2023. Dat heeft te maken met de geleidelijke invoer van het systeem sinds 2010. Vanaf 2013 zijn alle gemeenten overgestapt naar het bankkaartmodel.
Geen verwittiging
Wie zonder geldig rijbewijs rijdt, riskeert een geldboete van 1.600 tot 16.000 euro, een rijverbod van acht dagen tot vijf jaar of een gevangenisstraf van acht dagen tot twee jaar. Wetende dat niemand zijn rijbewijs zomaar controleert, vroegen de VVSG en VLAVABBS aan de FOD Mobiliteit en bevoegd federaal minister Gilkinet om mensen te verwittigen van die nakende vervaldatum, zoals dat ook gebeurt bij identiteitskaarten. Ze weigeren dit te doen, voor hen ligt de verantwoordelijkheid voor de tijdige hernieuwing van het rijbewijs bij de houder ervan. De federale administratie plant wel algemene infocampagnes en een evaluatie In de loop van 2022. ‘Onbegrijpelijk’, vinden de VVSG en VLAVABBS, en het tegendeel van wat je van een klantgerichte overheid mag verwachten vandaag.’
Steden en gemeenten hebben er geen vat op
Steden en gemeenten beheren deze gegevens zelf niet en kunnen hun inwoners dus niet individueel verwittigen. Ze dreigen wel kop van jut te worden bij die mensen die voor verrassingen komen te staan omdat ze er -begrijpelijk maar toch ten onrechte- van uitgingen dat de gemeente hen op de vervaldatum zou wijzen.
|