Auteur: Jan Leroy
Gepubliceerd op: 06-04-2022
De Vlaamse gemeenten en OCMW's hebben in 2021 voor in totaal 1866 miljoen euro investeringen gedaan, of zowat 5,6% meer dan in 2020. Waarin ze precies investeerden, komen we pas later te weten.
De eerste jaarrekeningen 2021 werden intussen door de gemeenteraden vastgesteld, maar op de meeste is het nog wachten op eind juni. Dan pas zullen we een volledig en gedetailleerd zicht hebben op de investeringen van de gemeenten en OCMW's vorig jaar.
In afwachting kunnen we ons behelpen met de ruwere gegevens die het Instituut voor de Nationale Rekeningen elk kwartaal publiceert op basis van de door Europa verplichte periodieke rapportering door de lokale besturen. Daaruit blijkt dat de Vlaamse gemeenten in 2021 voor 1730 miljoen euro investeerden (+6,3% in vergelijking met 2020) en de OCMW's voor 136 miljoen euro (-2,5%). Voor beide besturen samen gaat het dus om 1866 miljoen euro, of 5,6% meer dan in 2020.
Bij dit op het eerste gezicht positieve cijfer past een belangrijke opmerking. De ABEX-index, die een beeld geeft van de evolutie van de bouwprijzen, is tussen 2020 en 2021 ook met 5,6% gestegen. Met andere woorden, in volume zijn de investeringen ongeveer gelijk gebleven.
Tot slot nog dit: aan de hand van deze periodieke rapportering is een snelle opvolging van de evolutie van de lokale financiën mogelijk. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de federale overheid er niet in slaagt dit zelf goed te organiseren voor de lokale besturen waarvoor ze zelf verantwoordelijk is. Zo liep de FOD Binnenlandse Zaken begin april 2022 een half jaar achter met de publicatie van de cijfers van de politiezones: terwijl voor alle andere overheden de gegevens tot eind 2021 bekend waren, was dat voor de politie slechts het geval tot en met het tweede kwartaal van vorig jaar. Via de verschillende statistiekinstellingen in ons land loopt trouwens al enkele jaren een zogenaamde samenwerkingsaanvraag om de financiële data van politie- en hulpverleningszones beter te ontsluiten, tot nu toe zonder resultaat. Wat dat betreft verdient het Vlaamse voorbeeld met de zeer ruime, gedetailleerde en actuele BBC-informatie, absoluut navolging.