Auteur:

Gepubliceerd op: 08-08-2024

Vanaf 2 september kunnen burgers een sociaaltariefpremie aanvragen. Deze premie is bedoeld voor mensen zonder individuele energieaansluiting en zonder energiecontract bij een leverancier, zoals bewoners van gebouwen met een collectieve aansluiting. Verwar de sociaaltariefpremie niet met het sociaal tarief zelf.
 

Wie komt in aanmerking voor de sociaaltariefpremie?

  • Bewoners van gebouwen met een collectieve energieaansluiting (gas, elektriciteit, warmte) of wijken zonder individuele aansluiting.
  • Personen die onder een specifieke categorie van rechthebbenden vallen.
     

Uitsluitingen

Je komt niet in aanmerking voor de sociaaltariefpremie als je:

  • Al het sociaal tarief energie ontvangt.
  • In een verzorgingstehuis of andere collectieve accommodatie woont waar een all-in vergoeding geldt en energie inbegrepen is.
  • Een tweede verblijf hebt.
  • Energiekosten hebt voor gemeenschappelijke ruimten en technische lokalen van wooncomplexen zonder individuele aansluiting.
  • Een tijdelijke aansluiting of occasionele klant bent.
     

Bepaling van de premie

De Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) stelt de premie per trimester vast op basis van het sociaal tarief. De premie gaat in op 1 juli 2024 en keert per kwartaal uit. Aanvragen werken niet met terugwerkende kracht. Zodra je aanvraag loopt, hoef je niets meer te doen, tenzij je situatie verandert. De ingangsdata zijn per kwartaal (1 januari, 1 april, 1 juli, 1 oktober).
 

De aanvraagprocedure

De sociaal tariefpremie krijg je niet automatisch. Als je denkt dat je recht hebt op deze premie, moet je deze zelf aanvragen. Dit kan alleen als de collectieve installatie is geregistreerd.

  • Beheerders van collectieve installaties moeten zich vanaf 1 augustus registreren op het online platform van de FOD Economie. Na registratie ontvangen ze een code die ze aan de bewoners moeten geven. De registratie is verplicht en moet uiterlijk eind augustus zijn voltooid.
     
  • Vanaf 2 september 2024 kunnen bewoners de aanvraag indienen via itsme op de website van de FOD Economie, met de code van de beheerder. Als een online aanvraag niet mogelijk is, kan de aanvraag ook via mail of aangetekende post worden ingediend.
     

Opdracht lokale besturen

Lokale besturen die gebouwen beheren met collectieve meters, zoals assistentiewoningen of huurwoningen, moeten deze nog in augustus registreren. Dit is cruciaal zodat bewoners op tijd hun aanvraag kunnen indienen. De voorwaarde is dat de bewoner zelf zijn energie betaalt via een afrekening of factuur aan de verhuurder. Een all-in dagprijs zoals bij woonzorgcentra telt niet mee.
 

Ondersteuning door OCMW’s

OCMW’s kunnen burgers ondersteunen door:

  • Te controleren wie mogelijk recht heeft op de sociaaltariefpremie en contact op te nemen met de eigenaar/verhuurder voor registratie.
  • Hulp te bieden bij de digitale aanvraag.

Lees meer over de sociaaltariefpremie op de website van de FOD Economie.
 

Vragen?

 

Shirley Ovaere