Warmtebedrijf op Kortrijk Weide
Algemeen
Kortrijk
Warmte
Hernieuwbare energie: andere
Energie-efficiëntie
Kortrijk
Kortijk Weide, Kortrijk
De stad Kortrijk richt samen met een aantal partners een coöperatieve vennootschap op: Hogeschool West-Vlaanderen, Universiteit Gent, en het Provinciaal Technisch Instituut. Samen zullen deze partijen het warmtenet op Kortrijk Weide beheren. De stad streeft ernaar om in de toekomst de warmtenetten in de stad uit te breiden en zo in te zetten op duurzame en betaalbare energie voor haar inwoners.
Omschrijving
Wat is er gebeurd?
De partners werkten intensief samen in verschillende werkgroepen. De oprichting van een nieuwe coöperatieve vennootschap bleek juridisch de meest aangewezen vorm. De vakgroep ‘Onderzoeksgroep Smart Technology - Energy Lab’ binnen Howest, maakte een digital twin van het warmtenet en simuleerde de warmtevraag- en productie. Hieruit bleek het koppelen van warmtekrachtinstallaties financieel een interessante keuze te zijn.
Het warmtebedrijf heeft als doel warmte en elektriciteit te produceren, distribueren en leveren aan haar aandeelhouders. Men kiest ervoor om kostenefficiënt klimaatneutraal te worden, met een focus op energie-efficiëntie. Bovendien wordt ingezet op studie, kennisdeling en het ontwikkelen van lokale strategieën voor efficiënt in te zetten duurzame energie.
Waarom is het gebeurd?
Kortrijk wil een voortrekkersrol spelen in de energietransitie, zoals werd vastgelegd in het bestuursakkoord "Beste stad van Vlaanderen". De stad zet al langer in op hernieuwbare energie en ondertekende daarom het Burgemeestersconvenant en de Kortrijkse Green Deal voor een groene transitie. Het doel is om tegen 2030 de CO₂-uitstoot van de stad aanzienlijk te verminderen en te voldoen aan de Europese klimaatdoelstellingen. Warmtenetten spelen hierin een cruciale rol.
Werd de beoogde output gerealiseerd?
Ja, maar het verhaal eindigt niet hier. De partners willen op een duurzame en consistente manier samenwerken om de coöperatieve vennootschap te ondersteunen bij het bevorderen van duurzaam energieverbruik. Het warmtenet op Kortrijk Weide is een eerste stap in een breder plan om diverse hernieuwbare energiebronnen te benutten, zoals industriële restwarmte, riothermie, geothermie en aquathermie.
Extra informatie
Geleerde lessen
Uitdagingen
Het warmtenet op Kortrijk Weide verbindt enkele grote energieverbruikers. Momenteel zijn er op de site nog meerdere decentrale stookplaatsen. De uitdaging is om voldoende vertrouwen te creëren in het warmtebedrijf, zodat de aansturing van deze stookplaatsen kan worden geoptimaliseerd via een energy management systeem. De volgende stap is dan een collectieve warmtecentrale op hernieuwbare energie.
Succesfactoren
- De nauwe betrokkenheid van de partners in alle werkgroepen
- De faciliterende rol van de energiemakelaar
- De visie van de partners om niet enkel naar het rendement op korte termijn te kijken, maar het geloof hebben dat een collectief systeem op lange termijn ook de meest economische en ecologische keuze is.
Tips voor andere gemeenten
Betrek een energiemakelaar van bij de start bij het project: https://www.platformenergiemakelaar.be/
Contact
kenneth.gevaert@leiedal.be
gawein.vandaele@vvsg.be
E-mailadres: Kenneth.gevaert@kortrijk.be
Telefoonnummer: 0485 75 04 06