Energiefonds Antwerpen


Algemeen


Initiatiefnemer
Antwerpen
Type project
Energie-efficiëntie
Gemeentelijk patrimonium

Betrokken gemeente / provincie / intercommunale
Antwerpen
Adres
Grote Markt 1, 2000 Antwerpen

Korte omschrijving

De maatregelenmatrix is het intern rollend energiefonds van Antwerpen dat de energiebesparing van het eigen patrimonium van de stad mee financiert. Typisch aan zo’n fonds is dat het zichzelf in stand houdt door de energiebesparingen van eerdere maatregelen opnieuw uit te besteden voor nieuwe projecten. Zo creëert men een continue cyclus van financiering zonder dat er nieuwe fondsen nodig zijn.


Omschrijving


Wat is er gebeurd?

Er wordt vertrokken van het potentieel van de gebouwen waarvoor maatregelen worden geïdentificeerd die de beoogde energiebesparing kunnen realiseren (vb isoleren, relamping, relighting of zonnepanelen). Vervolgens wordt een financieringsplan opgesteld dat in de begroting verwerkt wordt. Na de effectieve uitvoering van de maatregelen gebeurt nog een nacalculatie die bepalend zal zijn hoe en welke middelen opnieuw kunnen ingezet worden. 
De engineering wordt door de stad zelf uitgevoerd, voor oa dak- en spouwmuurisolatie, stookplaatsrenovaties, relightings en het plaatsen van zonnepanelen heeft de stad raamcontracten lopen. 
Twee keer per jaar wordt de maatregelenmatrix tussentijds geëvalueerd en bijgestuurd.
 


Waarom is het gebeurd?

In het Antwerps klimaatplan werd opgenomen dat de stad tegen 2030 een reductie van 70% op CO2-emissies van de stadsdiensten wil realiseren ten opzichte van 2005 en tegen 2050 klimaatneutraal wil zijn. De maatregelen die deze doelstellingen moeten helpen realiseren kosten veel geld. Middelen kunnen gehaald worden uit enerzijds subsidies en het aangaan van leningen en anderzijds de besparingen die eerdere maatregelen opleverden. Het uiteindelijke doel om dit budgetneutraal te kunnen realiseren vraagt een complexe evenwichtsoefening waarbij het vooral belangrijk is te vermijden aan cherry picking te doen en dus enkel te gaan voor maatregelen met een positieve business case.


Werd de beoogde output gerealiseerd?

Over de periode 2014 – 2023 werden in totaal 461 energiebesparende projecten gerealiseerd waar een totale investering van 12,1 mio EUR tegenover stond. De gerealiseerde besparing op elektriciteit bedraagt 2,4 GWh/jaar, voor aardgas is dat 9,2 GWh/jaar. De totale besparing bedroeg 1,25 mio EUR per jaar en de CO2-reductie werd berekend op 1.964 ton. De terugverdientijd ligt op 10 jaar.


Extra informatie


Status van het project
Lopend
Startdatum
01-01-2014
Einddatum
Permanent lopend klimaatproject
Budget
> €10 000 000
Financiering
Met eigen middelen (100%)
Externe partners
/
Samenwerkingen
Strategische dienst, Financiële dienst, patrimoniumverantwoordelijken
Gemeentelijke diensten
Strategische dienst, Financiële dienst, patrimoniumverantwoordelijken

Geleerde lessen


Uitdagingen

De vele verplichtingen en maatregelen die voortvloeien uit Vlaamse en Europese regelgeving (zoals EPC NR, de PV-verplichting grootverbruikers, Terra rapportage verplichting, LEKP en EED) zijn helaas vaak tegenstrijdig en zorgen voor kannibalisme van budgetten en VTE’s.


Succesfactoren

Warmtenetten moeten maximaal uitgerold worden op voorwaarde dat deze als CO2-neutraal beschouwd zouden worden.
Warmtepompen: afstemmen met het investeringsplan van Fluvius om deze allemaal tijdig aan te koppelen.
 


Tips voor andere gemeenten

Probeer doelstellingen zoveel mogelijk over het hele patrimonium te verspreiden ipv een aanpak per gebouw.
Afstoten van patrimonium zonder vervanging is noodzakelijk.


Contact


Boris Fornoville

boris.fornoville@antwerpen.be