windmolenproject Wienerberger
Algemeen
Wienerberger
Hernieuwbare energie: windenergie
Beerse
Absheide 28 Beerse
Op de productiesite van Wienerberger in Beerse werden 2 windmolens geplaatst. Door een open dialoog en samenwerking met de gemeente en de omwonenden werd een draagvlak voor het project gecreëerd. De lokale burgercoöperatie Campina Energie kreeg de gelegenheid mee te participeren waardoor omwonenden mee kunnen delen in de opbrengst.
Omschrijving
Wat is er gebeurd?
Er werd een uitgebreide participatieronde georganiseerd in voorbereiding van het project, met de gemeente, de directe omwonenden en de ruimere buurt. Dit overleg leidde tot een aantal aanpassingen tegenover het initiële projectidee: hoogte 200 ipv 230 meter en geen slagschaduw in juni/juli/augustus (ifv examenperiode en zomeractiviteiten, verankerd in de vergunning). Er werden extra studies gedaan rond achtergrondgeluid en luchtkwaliteit (zorgen rond verspreiding van stof). De directe omwonenden krijgen een financieel voordeel in de vorm van een korting op de energiefactuur, ecocheques of een aandeel van Campina Energie om zo de lusten en lasten te delen.
Waarom is het gebeurd?
Voor Wienerberger betekent de geproduceerde windenergie een belangrijke besparing aan distributiekosten en een vergroening van de productie.
Werd de beoogde output gerealiseerd?
Er konden 2 windturbines geplaatst worden op de bedrijfssite, goed voor een jaarlijkse productie van ca 18000 MWh. 50% van de productie wordt rechtstreeks door het bedrijf ingezet, de andere 50% gaat naar het net.
Door het project en de participatie van Campina Energie realiseert Beerse een veelvoud van de doelstelling participatieve/coöperatieve hernieuwbare energie uit het LEKP (1086%).
Extra informatie
Eneco (80%)
Geleerde lessen
Uitdagingen
De site is gelegen vlakbij natuurgebied (VEN/IVON). Om het project aanvaardbaar te maken, zijn inrichtingswerken gebeurd om de natuurwaarden van de omgeving te verhogen.
Dat was een 2e belangrijk aspect in de voorbereiding van het dossier, naast het matchen met de bezorgdheden van de buurt (zie hoger).
Succesfactoren
De lokale verankering van het bedrijf speelt een belangrijke rol, Wienerberger wil een goede relatie met de omwonenden en zet daar actief op in. De gemeente heeft ook ervaring met een project waar dat niet zo is, die windmolens staan er nog niet.
Tips voor andere gemeenten
Inzetten op een proactieve dialoog tussen ontwikkelaar/bedrijf, gemeente en buurt is een heel belangrijke factor voor het slagen van een project.
Contact
omgeving@beerse.be
E-mailadres: carolien.vangorp@beerse.be
Telefoonnummer: 014 62 25 87