Warmtevisie Stad Gent


Algemeen


Initiatiefnemer
-
Type project
Warmte

Betrokken gemeente / provincie / intercommunale
Gent
Adres
botermarkt 1 - 9000 Gent

Korte omschrijving

De Warmtevisie van Stad Gent brengt de mogelijkheden in kaart voor de overgang naar fossielvrij verwarmen, het definieert principes en randvoorwaarden.  Het is een leidraad voor het opstellen van een concreet actieplan in de komende legislatuur.


Omschrijving


Wat is er gebeurd?

Er zijn meerdere onderzoeken en projecten uitgevoerd om de haalbaarheid van diverse warmtebronnen en -netwerken in kaart te brengen, inclusief studies naar aquathermie, riothermie, en de uitwisseling van industriële restwarmte .


Waarom is het gebeurd?

De Stad wil een duidelijk marsrichting aantonen. Gezien studies aantonen dat grootschalige warmtenetten gevoed door industriële restwarmte in de context van Gent minder haalbaar zijn, worden micronetten en individuele oplossingen voorgesteld om fossielvrij te worden. De visie helpt te focussen voor de inzet van mensen, tijd en middelen.


Werd de beoogde output gerealiseerd?

Er worden steeds meer warmtepompen geplaatst maar nog niet aan het vereiste tempo. De Energiecentrale zet er sterk op in. Diverse studies hebben haalbare oplossingen geïdentificeerd en sommige projecten, zoals het ZAWENT-project, cohousing Bijgaardenhof, koppeling Wintercircus en de Krook, …


Extra informatie


Status van het project
Afgelopen
Startdatum
03-07-2024
Einddatum
Permanent lopend klimaatproject
Budget
€500 000 - €1 000 000
Financiering
Met Europese subsidies (1%)
Externe partners
er zijn veel gesprekken geweest met diverse stakeholders (ODE, BBL, SAAMO, Aquafin, …). De meest structurele partner is UGent.
Samenwerkingen
Wat het havengebied betreft is er samenwerking met Smart Delta Resources. Verder met diverse diensten intern. Er is ook afstemming geweest met de Provincie Oost-Vlaanderen. Binnen het EU-project DOEN werden studies verricht en werd het Energiemakelaarschap vorm gegeven.
Gemeentelijke diensten
Dienst Milieu en Klimaat (trekker), Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Ontwikkeling, Dienst Economie, Dienst Wonen, Dienst Monumentenzorg, Facility Management, sogent, Dienst Onderwijs, Stedelijke Bedrijfvoering, Dienst Wegen Bruggen en Waterlopen, edm.

Geleerde lessen


Uitdagingen

Iedereen mee krijgen en de transitie betaalbaar houden. Vermijden dat mensen blijven ‘wachten’ op een warmtenetten.


Succesfactoren

Duidelijke marsrichting die goed gefundeerd is. Warmtenetten zien als een middel en niet als een doel op zich. Samenwerking met diverse partners en gebruik van innovatieve technologieën.


Tips voor andere gemeenten

Er is geen kant en klaar te kopiëren verhaal tussen steden. De context en de lokale opportuniteiten bepalen de accenten die lokaal kunnen gelegd worden. Kijk je niet blind op wat andere gemeenten doen maar onderzoek de opportuniteiten binnen de lokale context, en leer dan van andere steden hoe deze kunnen worden gevaloriseerd.


Contact


Indra Van Sande

indra.vansande@stad.gent