Opmaak Lokaal Warmteplan Temse


Algemeen


Initiatiefnemer
Temse
Type project
Warmte

Betrokken gemeente / provincie / intercommunale
Temse
Adres
Frans Boelplein 1, 9140 Temse

Korte omschrijving

De gemeente Temse maakte een lokaal warmteplan op voor het volledige grondgebied van de gemeente. Voor de opmaak van dit plan kon de gemeente als pilootgemeente rekenen op de ondersteuning van VVSG Netwerk Klimaat. Met de opmaak van dit warmteplan worden de acties uitgeschreven die nodig zijn om de ganse gemeente duurzaam te verwarmen tegen 2050.


Omschrijving


Wat is er gebeurd?

Temse heeft na een intensief jaar sinds eind februari 2024 een goedgekeurd lokaal warmteplan ‘nieuwe stijl’, gebruik makend van de warmtegids. Het lokale warmteplan maakte een uitgebreide studie van de lokale data mogelijk zoals het in kaart brengen van grote warmtevragers en aanbieders. Daarnaast voorziet het warmteplan in een lokale visie om de transitie richting fossielvrije gemeente mogelijk te maken. De warmtezoneringskaart maakt het potentieel aan collectieve warmtetoepassingen versus individuele warmtetoepassingen voor het grondgebied zichtbaar en het beleidsplan koppelt er duidelijke beleidsacties aan om deze transitie mogelijk te maken.


Waarom is het gebeurd?

In het totale energieverbruik van de huishoudens in de Vlaamse steden en gemeenten gaat 75% van de energiebehoefte naar warmte. Bij de ondertekening van het LEKP engageerden 294 steden en gemeenten zich om tegen 2030 een lokaal warmteplan voor hun grondgebied op te maken. Dit plan biedt de lokale besturen een visie en beleidsinstrument die de toekomstige transitie naar duurzame warmte voor hun grondgebied scherp stelt. In 2022 deed VVSG Netwerk Klimaat een oproep aan lokale besturen om zich als pionier kandidaat te stellen voor de opmaak van een lokaal warmteplan voor hun grondgebied.


Werd de beoogde output gerealiseerd?

In Temse kwamen kansen voor collectieve warmte naar boven. Hier heeft ook de gemeente de sleutel in handen voor realisatie. Zo ligt het administratief centrum De Zaat niet ver van de Schelde. Als in de toekomst de warmtevraag binnen dit gebouw gekoppeld kan worden aan een net dat zijn warmte uit het water van de Schelde haalt, wordt de realisatie van dit warmtenet misschien al een stuk concreter.


Extra informatie


Status van het project
Afgelopen
Startdatum
01-10-2022
Einddatum
20-02-2024
Budget
€50 000 - €250 000
Financiering
Met eigen middelen (80%)
Externe partners
Provincie, intercommunale, Fluvius, Aquafin, lokale huisvestingsmaatschappij
Samenwerkingen
VVSG Netwerk Klimaat, Studiebureau Arcadis
Gemeentelijke diensten
Dienst Omgeving, Dienst openbare werken, Dienst patrimonium

Geleerde lessen


Uitdagingen

Voor de opmaak van een lokaal warmteplan is het noodzakelijk voldoende partners aan te trekken, zowel intern als extern. De transitie naar duurzame warmte raakt verschillende beleidsdomeinen: milieu, openbare werken, ruimtelijke ordening, welzijn. Door al deze partners er van bij het begin bij te betrekken komt er een plan op tafel waar iedereen achter staat.


Succesfactoren

Naast de vaste partners tijdens de werkgroepen werden ook andere betrokkenen geraadpleegd. Zo kunnen projectontwikkelaars en grote warmteafnemers of -vragers de mogelijkheden qua collectieve warmte verder verfijnen, ook drinkwatermaatschappijen of riool- en waterloopbeheerders spelen een rol in dit verhaal. In Temse werden er al vroeg in het proces gesprekken geopend met privépartners.


Tips voor andere gemeenten

Om een geschikt studiebureau in de arm te nemen maakte de gemeente gebruik van het voorbeeldbestek dat Netwerk Klimaat ter beschikking stelt. Dit bestek blijft toegankelijk voor alle lokale besturen die aan hun warmteplan beginnen.


Contact


Ellen Ongena

ellen.ongena@temse.be
Frans Boelplein 1 AC De Zaat, Temse

Gawein Van Daele

gawein.vandaele@vvsg.be


Extra contactinformatie

E-mailadres: ellen.ongena@temse.be

Telefoonnummer: 03 710 12 38