Klimaattafels wijkrenovatie


Algemeen


Initiatiefnemer
Haviland
Type project
(Collectieve) renovatie

Betrokken gemeente / provincie / intercommunale
Haviland
Adres
Brusselsesteenweg 617, 1731 Asse

Korte omschrijving

Haviland werkte, samen met Strategisch Project Opgewekt Pajottenland en Klimaatpunt, een aanpak uit om lokale besturen te ondersteunen bij het organiseren van klimaattafels. Daarnaast werd er ook een draaiboek opgemaakt dat een leidraad vormt waarmee lokale besturen kunnen werken om een klimaattafel in goede banen te leiden. 


Omschrijving


Wat is er gebeurd?

Er werd een aanpak uitgewerkt om lokale besturen te ondersteunen bij het organiseren van klimaattafels. Daarnaast bezorgt Haviland een verslag van de klimaattafel aan de gemeente. Hierbij worden potentiële partners voorgesteld voor de uitvoering van de concrete maatregelen die uit de klimaattafels naar boven zijn gekomen. Op deze manier kan de gemeente makkelijker de suggesties ook effectief tot uitvoering brengen. Daarnaast werd er ook een draaiboek opgemaakt dat een leidraad vormt om een klimaattafel in goede banen te leiden wanneer de gemeente de klimaattafel zelf organiseert. Het draaiboek is gebaseerd op een avond die de partners hebben georganiseerd in Roosdaal, met de ervaringen en bedenkingen van dit pilootproject werd het draaiboek verder gefinaliseerd.


Waarom is het gebeurd?

Via de klimaattafels krijgen inwoners de kans om acties en drempels  rond volgende onderwerpen naar voor te brengen: minder energie verbruiken, meer hernieuwbaar opwekken, met focus op collectieve renovaties en de koppelkansen met duurzame mobiliteit, vergroening, ontharding en infiltratie. Gemeenten die deelnemen aan het Klimaatpact 2.0 verplichten zich om tegen eind 2024 per 1.000 woningen 50 inwoners uit te nodigen voor klimaattafels om een wijkgerichte aanpak te bespreken, met een optimale synergie tussen de verschillende werven van het Klimaatpact.  Het betrekken van inwoners via 'klimaattafels' is cruciaal voor het succes van wijktransformaties met klimaatmitigatie en adaptie als sleutelfactoren. 


Werd de beoogde output gerealiseerd?

De werkwijze is getest op een pilootproject waarbij er een klimaattafel is georganiseerd in Roosdaal. Tijdens deze avond zijn er een paar interessante voorstellen uit gekomen en deze zijn ook ter kennis gegeven aan het college van burgemeester en schepen van Roosdaal. De uiteindelijke realisaties moeten nog volgen, en de evaluatie zal dus pas later volledig kunnen worden opgemaakt. 


Extra informatie


Status van het project
Lopend
Startdatum
01-01-2024
Einddatum
31-12-2024
Budget
< €10 000
Financiering
Met eigen middelen (100%)
Externe partners
Strategisch Project Opgewekt Pajottenland en Klimaatpunt
Samenwerkingen
Haviland en de gemeentes binnen Halle-Vilvoorde
Gemeentelijke diensten
milieu/klimaat

Geleerde lessen


Uitdagingen

  • Een zo uniform mogelijke methode uitwerken, die makkelijk toepasbaar is voor verschillende gemeentes.
  • Zorgen dat er een synergie komt tussen de 4 werven van het LEKP.


Succesfactoren

  • Samenwerking tussen externe partners die meer informatie kunnen geven rond (collectieve) renovaties, zoals Klimaatpunt.
  • Wijkbewoners zijn de experten op het terrein. Om een succesvolle wijktransformatie tot stand te brengen en een groter aantal mensen te bereiken, is het belangrijk dat de inwoners een stem hebben in de aanpak.


Tips voor andere gemeenten

Gebruik dit moment om de stand van zaken en toekomstige acties binnen klimaat in je gemeente toe te lichten.

Door dit project mede te financieren met LEKP-middelen, ligt de kost voor de lokale besturen bovendien veel lager dan de feitelijke kost.


Contact


Elke Delbare

elke.delbare@haviland.be


Anneleen Tilburgh

anneleen.tilburgh@vvsg.be


Extra contactinformatie

E-mailadres: mirte.janssens@haviland.be

Telefoonnummer: 02 466 51 00


Media