Realisatie klimaatbestendig park Maaike Kerrebroeck
Algemeen
-
Adaptatie
Brugge
Maaike Kerrebroeckstraat, Kathelijne Idestraat, Arnoldine Van Den Radestraat
In Brugge werd een klimaatbestendig park ontwikkeld om de toekomstige impact van wateroverlast, hitte en droogte te beperken. Daarbij werd rekening gehouden met onderhoud van de waterloop, gewestelijke (hemelwater) verordeningen, toegankelijkheid, ontsluiting etc.
Tijdens de Openbaargroen-awards in 2023, werden het park en plein beloond met het label ‘Klimaatbestendig project 2024'.
Omschrijving
Wat is er gebeurd?
Er werd een functioneel wandelpad van 1,5m in uitgewassen beton - voor optimale toegankelijkheid en de ontsluiting van de woonentiteiten - aangelegd. Buurtbewoners werden vanaf het begin nauw betrokken.
Naast de afwateringsgracht werd een zone verdiept aangelegd en omsloten door zitelementen in architectonisch beton. Een grasmengsel voor natte bodems werd er ingezaaid, de aanplant werd voorzien van kievitsbloembollen en een wilgenrij.
Bij de heraanleg van het pleintje, werd meer dan 500m³ grond afgevoerd. Door slechte waterdoorlaatbaarheid van de bodem kenden de bestaande bomen groeistilstand. Naast aanvoer van nieuwe grond en heraanplant van bomen, kon bijna 45% van de bestaande verharding op het pleintje worden onthard, goed voor de realisatie van bijna 60% volledig infiltreerbare ruimte.
Waarom is het gebeurd?
De aanleiding voor de aanleg van het nieuwe park Maaike Kerrebrouck kwam er omdat de stad een antwoord wilde bieden op de dense verstedelijking. Zo voorzag het masterplan van 2005 al een groenzone als speelweide en een pleintje in de Maaike Kerrebroeckstraat. Aan de overeenkomst van het bouwproject voor de infrastructuurwerken werd destijds voorzien om een forfaitaire som te storten in de stadskas voor de aanleg van de voetpaden en inritten (€138.636,46) en voor de aanleg van deze groenzone (€104.600).
Bovendien tonen de adaptatietools van het VMM Klimaat portaal dat de omgeving in de toekomst te maken kan krijgen met significante wateroverlast. In het kader van klimaatadaptatie, is het park daarom omgevormd tot een klimaatbestendige oase met veel infiltratiemogelijkheden en boomschaduw.
Werd de beoogde output gerealiseerd?
Ja, het project heeft een grijze buurt getransformeerd naar een biodiverse, groene ontmoetingsplaats die beter bestand is tegen de gevolgen van klimaatverandering. In de waterproblematiek kan deze zone een bijdrage leveren door extra hemelwater te bufferen door vertraagde infiltratie. Bij maximalisatie van de buffercapaciteit verloopt de waterhuishouding gravitair naar de gracht.
Extra informatie
Geleerde lessen
Uitdagingen
Een omgevingsaanleg realiseren die voldoet aan de hoge verwachtingen van de bewoners en met zorg en aandacht wordt uitgevoerd.
Succesfactoren
Door de opstart from scratch is dit park toekomst-klimaatgericht opgebouwd. Enerzijds met inbreng van bewoners is getracht om de geest van het concept ten tijde van het ontwerp van de wooninbreiding m.n. het masterplan zoveel mogelijk te implementeren, en anderzijds door te verwijzen naar de link met het verleden de ‘Genius loci’ m.b.t. het meersengebied werd mee opgenomen in de ontwerptekening.
Tips voor andere gemeenten
De keuze voor een bepaald type verharding ifv ander en efficiënter onderhoud.
Oog voor creatieve en innoverende opportuniteiten en ideeën indien ze worden gedragen door de bewoners en deze ook toepassen.
Duurzaam harmonisch plantbeheer, duurzaam en zuinig watergebruik. Autonome vegetatie, draagt op alle vlakken bij in de klimaatproblematiek.
Contact
anna.deboeck@vvsg.be
E-mailadres: openbaardomein.oost@brugge.be
Telefoonnummer: 050 47 23 51