Nieuwe voorwaarden gebruik dieselgeneratoren en batterijen


Algemeen


Initiatiefnemer
Gent
Type project
Energie-efficiëntie

Betrokken gemeente / provincie / intercommunale
Gent
Adres
Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent

Korte omschrijving

Gent heeft strengere regels ingevoerd voor het gebruik van dieselgeneratoren zowel op eigen werven als op evenementen en festivals. Naast het verbod op oude en slecht onderhouden dieselgeneratoren, wordt een tijdelijke elektriciteitsaansluiting de regel voor werven die meer dan 8 weken elektriciteit nodig hebben. Op de eigen grote werven met torenkranen introduceert de stad batterijen.


Omschrijving


Wat is er gebeurd?

Na overleg met o.a., Embuild, BouwUnie, Traxio-Sigma, kwam de stad tot een plan van aanpak voor dieselgeneratoren bij werven. Indien er al een elektriciteitsaansluiting bestaat op de werf, moet die gebruikt worden. Is dat niet het geval, en er is meer dan 8 weken nood aan elektriciteit, dan moet een tijdelijke werfaansluiting aangevraagd worden. Behalve als het elektriciteitsnet niet de vereiste capaciteit kan leveren, of als er maar sporadisch nood is aan elektriciteit. Voor kortere werven of werven waar geen werfaansluiting mogelijk is, kan enkel een goed onderhouden fase IIIA of fase V dieselgenerator gebruikt worden. Dit geldt ook voor evenementen en festivals. Daarnaast wil de stad op klasse 8 werven batterijen in plaats van dieselgeneratoren voor de piekbelasting van torenkranen. 


Waarom is het gebeurd?

Vandaag wordt er op evenementen en festivals en werven soms gebruik gemaakt van oude en slecht onderhouden dieselgeneratoren. Op werven blijven dieselgeneratoren vaak lang staan. Deze maken vaak lawaai, hun dieselverbruik is hoog en ze vervuilen de lucht. Stad Gent wil hier verandering in brengen.


Werd de beoogde output gerealiseerd?

De stad zal de voorwaarden eerst toepassen op de eigen werven om te bekijken hoe het loopt in de praktijk. Op basis van een evaluatie zal vervolgens nagaan worden of een bredere uitrol mogelijk is. Daar zijn meerdere mogelijke opties voor, sensibiliserend of eerder dwingend. Voor evenementen en festivals zijn de voorwaarden algemeen van toepassing


Extra informatie


Status van het project
In opstart
Startdatum
02-04-2024
Einddatum
Permanent lopend klimaatproject
Budget
< €10 000
Financiering
Ander (100%)
Externe partners
/
Samenwerkingen
Embuild, BouwUnie, Traxio-Sigma, producenten en verhuurders batterijen en festivals
Gemeentelijke diensten
Dienst Milieu en Klimaat

Geleerde lessen


Uitdagingen

Werfaansluiting tijdig laten aansluiten door de netbeheerder. 


Succesfactoren

Voor werven starten met de bestekken van de eigen werven als voorbeeldfunctie. Voor evenementen en festivals (en bij uitbreiding markten, foren, …) zorgen voor genoeg elektrische aansluitpunten van de stad, zodat hierop snel kan aangetakt worden.  


Tips voor andere gemeenten

Het succes van het project zal afhangen van het draagvlak in de bouwsector en bij festivals. 


Contact


Van der Elst Mirka

Mirka.VanderElst@stad.Gent
Woodrow Wilsonplein, 1, Gent
0485707920