Steevens Park


Algemeen


Initiatiefnemer
Brugge
Type project
(Deel)mobiliteit
Adaptatie

Betrokken gemeente / provincie / intercommunale
Brugge
Adres
Zandtiende, 8310 Brugge

Korte omschrijving

In maart 2020 kocht de stad Brugge een hoeve en gronden rond het Veltembos om er het Steevens Park te verwezenlijken. Tijdens de finaledag van de Openbaargroen-awards in 2023, werd het park beloond met het label van ‘Klimaatbestendig project 2024’ en kreeg het daarnaast een eervolle vermelding in het praktijkboek Publieke Ruimte 2024.


Omschrijving


Wat is er gebeurd?

Steevens park is een uitbreiding van het Veltembos met een parkkarakter dat zowel open als beboste delen omvat. Het creëren van een mooi comfortabel wandel- en fietspad loopt als rode draad door het ontwerp en komt tegemoet aan de hoge mobiliteitsbehoefte naar een veiligere verkeersontsluiting van het omliggende woongebied. Het pad werd aangelegd in uitgewassen beton met granulaat. Door de aanleg van een houten vlonder, een boomgaard met bloembollen en een picknickzone, werd het behoud en de versterking van aanwezige natuurelementen gerealiseerd. Daardoor is het park ook een plaats geworden waar je kan genieten van de natuur en draagt het bij tot meer groen in de stad. Tenslotte werd de boszone uitgebreid om de grens tussen het bos en het park natuurlijker in elkaar te laten overvloeien. 


Waarom is het gebeurd?

Het Veltembos heeft een belangrijke sociale en maatschappelijke functie. Zo wordt het gebruikt als speelbos, speelplein, locatie voor evenementen en groepsactiviteiten en ook voor sport. De zuidelijke grens van het bos grensde aan de private eigendom van de Familie Steevens. In 2020 kon stad Brugge na ca. 30 jaar onderhandelen de gronden met een totale oppervlakte van 27.973 m² (inclusief bijhorende hoeve) ten zuiden van het Veltem bos aankopen. Op die manier konden de percelen die tot voor kort gebruikt werden voor intensieve akker- en landbouw, publiekelijk opengesteld worden. Ze werden omgevormd  tot een waardevol parkgebied dat aansluit op het bestaande Veltem bos en tegemoet komt aan de lokale mobiliteitsproblematiek.


Werd de beoogde output gerealiseerd?

Ja, zo is er een oplossing gekomen voor de tot voor kort ontbrekende schakel in het fietspadennetwerk en de mobiliteitsbehoefte van het omliggende woongebied . Dit zorgt voor een goede ontsluiting en een veilige fietsomgeving. Daarnaast werd door de aanleg van het park ook een waardevolle uitbreiding gerealiseerd van het stedelijk domein Veltem.


Extra informatie


Status van het project
Afgelopen
Startdatum
01-08-2022
Einddatum
31-03-2023
Budget
€500 000 - €1 000 000
Financiering
Met eigen middelen (60%)
Met Vlaamse subsidies (40%)
Externe partners
Aannemingen De Witte – Maldegem
Samenwerkingen
Aannemingen De Witte – Maldegem
Gemeentelijke diensten
Dienst Mobiliteit
Externe websites
-

Geleerde lessen


Uitdagingen

Het was uitdagend om een klimaatbestendig en beheersvriendelijk ontwerp te maken dat voldoet aan de hoge verwachtingen van de buurt. De buurt moest warm gemaakt worden voor het project en meegenomen worden in het concept van een parkaanleg met open ruimte en weinig verplichte invullingen, zodat de gebruiker alle mogelijkheden heeft tot individuele wensen. 


Succesfactoren

Het ontwerp is in harmonieus evenwicht met zijn omgeving en zet in op het behoud, de integratie en versterking van de bestaande elementen waardoor het een zeer natuurlijke parkaanleg heeft dat klimaatbestendig, beheersvriendelijk is en een hoge natuurwaarde heeft. 


Tips voor andere gemeenten

Het verwerven van strategisch goed gelegen gronden kan een grote meerwaarde betekenen voor een woongebied en de mobiliteitsbehoefte die zij heeft. Stad Brugge is blijven contact houden met de familie Steevens en kon zo na ca. 30 jaar onderhandelen alsnog de betreffende grond aankopen.


Contact


Anna De Boeck

anna.deboeck@vvsg.be



Media