Gent investeert in een windturbine


Algemeen


Initiatiefnemer
-
Type project
Hernieuwbare energie: windenergie

Betrokken gemeente / provincie / intercommunale
Gent
Adres
Philips Landsbergiuslaan 11, Gent

Korte omschrijving

In 2022 bouwde Luminus een windturbine op de terreinen van Gadot Belgium aan het Mercatordok in de Gentse haven. Via de gemeentelijke holding Zefier investeert de stad Gent en Luminus samen in het windenergieproject. 


Omschrijving


Wat is er gebeurd?

De windturbine is eigendom van Zo-Fier nv, een gemeenschappelijk filiaal van Luminus en Zefier dat zich toelegt op de ontwikkeling, de bouw en de uitbating van projecten voor hernieuwbare energie. Gadot Belgium zal ongeveer de helft van de geproduceerde groene stroom lokaal op zijn site gebruiken en verduurzaamt hierdoor zijn activiteiten. 

De stad Gent heeft beslist dat de extra opbrengsten naar investeringen in energiebesparingen en hernieuwbare energie dienen te gaan, meer bepaald het voeden van het rollend klimaatfonds. Die helpt inwoners met een laag inkomen aan goedkope renovatieleningen. 


Waarom is het gebeurd?

Luminus bouwt  aan een CO2-neutrale energietoekomst waar bescherming van de planeet, welzijn en economische groei met elkaar verzoend worden dankzij elektriciteit en innovatieve diensten. Luminus is van mening dat dit samen moet met burgers en overheden en dit is voor hen een project dat een stap in die richting doet.

De investering draagt bij aan de klimaatdoelstelling van stad Gent en creëert een lokale return. De extra opbrengsten voeden het rollend klimaatfonds, die inwoners met een laag inkomen kan helpen aan goedkope renovatieleningen.


Werd de beoogde output gerealiseerd?

De turbine zorgt voor 5300 ton vermeden CO2 vergeleken met de gemiddelde elektriciteitsmix en wekt >10 GWh/jaar op (verbruik van 2900 gezinnen). Luminus blijft windmolens bouwen in de haven. 
Gent zal pas over enkele jaren een 1e dividend uit dit project ontvangen: pas nadat het project winst genereert en Zo-Fier dividend uitkeert aan Zefier, kan Zefier op haar beurt dividend uitkeren aan de stad.


Extra informatie


Status van het project
Afgelopen
Startdatum
03-01-2022
Einddatum
31-12-2047
Budget
€1 000 000 - €10 000 000
Financiering
Zefier (deels met aandeelhouderslening) (100%)
Externe partners
Luminus, Zo-Fier nv en Gadot Belgium
Samenwerkingen
Luminus en Zo-Fier nv
Gemeentelijke diensten
-

Geleerde lessen


Uitdagingen

Dit vraagt een grote investering van een lokaal bestuur, die niet altijd zijn voorzien tijdens de legislatuur. Gent heeft kunnen werken via een lening van Zefier, in ruil voor een borgstelling. 


Succesfactoren

In het project werd extra aandacht besteed aan vogels. De windturbine heeft een vogelradar in de buurt om de vliegbewegingen op te volgen. Ook op de meest gevoelige momenten ligt de turbine stil om de veiligheid van vogels te verzekeren.


Tips voor andere gemeenten

Het werken via Zefier zorgt ervoor dat een financiële opbrengst naar de stad/gemeente vloeit en kan een fonds voeden. 


Contact


Emmie Osselaere

emmie.osselaere@stad.gent



Media