Wijkverbeteringscontract: Tuinwijk Beringen-mijn
Algemeen
Beringen
Sociaal klimaatbeleid
Energie-efficiëntie
Gemeentelijk patrimonium
(Collectieve) renovatie
(Deel)mobiliteit
Adaptatie
Beringen
Collegestraat 1 Beringen
In het wijkverbeteringscontract gaat Beringen volop voor :
- verhogen van de woonkwaliteit – kwalitatieve renovatie, met een evenwicht tussen woonkwaliteit, erfgoed en duurzaamheid.
- Zoeken naar wegen voor een kwalitatief huuraanbod
- stimuleren van het ondernemerschap
- participatie en bewoners klaar maken voor adaptatie
Omschrijving
Wat is er gebeurd?
- woonkwaliteit: actualisatie bouwverordening lopend. Dit gebeurt via opmaak van een erfgoedzoneringsplan, case-besprekingen, verzamelen van toekomstvisie van bewoners, … Begin 2024 is er een collectieve wijkrenovatie gepland in een deelwijk.
- kwalitatief huuraanbod: via het ‘Woningadviesonderzoek’ zoeken we, samen met Wonen in Vlaanderen, naar alternatieve oplossingen voor ongeschikt/onbewoonbaarverklaring na bewonersklachten.
- Adaptatie: door herinrichten op zowel publiek als privaat terrein de fierheid op de omgeving herstellen. Dit wordt ondersteund door een logo en een website waar de evoluties te volgen zijn.
- Ondernemerschap: aanpak van mobiliteitsproblematiek, aanbod volwassenenonderwijs, zitdagen VDAB, werkplek voor thuiswerkers
Meer uitgebreide versie in bijlage.
Waarom is het gebeurd?
De Tuinwijk Beringen is een oudere Tuinwijk (gebouwd tussen 1908 en 1964, in meerdere fases en met een strikte opdeling tussen arbeiderswoning, woningen voor bedienden, voor ingenieurs en directie. Na de mijnsluiting werden de meeste woningen privaat verkocht, vaak aan de zittende huurders. De Tuinwijk huisvest een kwetsbaar multi-problem publiek, met weinig financiële draagkracht, er is een lage werkzaamheidsgraad, een hoog armoedecijfer. Dit zorgt voor sterk verweven problematieken die een zeer gecoördineerde aanpak vragen vanuit de verschillende levensdomeinen. Daarom werd deze wijk ingediend bij de call rond wijkverbeteringscontracten in 2021.
Werd de beoogde output gerealiseerd?
De Tuinwijk leeft! Er zijn een 20-tal projecten die nu lopen in de wijk, gaande van renovaties van gebouwen, aanpak mobiliteit, ontsluiten van de wijk, versterken van bewoners via een dienstenaanbod en het Inloophuis (een laagdrempelige ontmoetings- en ondersteuningsplek voor bewoners), .. Best wel pittig om dit allemaal afgestemd te krijgen.
Extra informatie
Geleerde lessen
Uitdagingen
Als niet-centrumstad – maar met stedelijke kenmerken – ervaren we een tekort aan mensen en middelen om dergelijke complexe uitdagingen, geconcentreerd in een buurt, integraal aan te pakken. Het is best pittig om de diversiteit aan lopende initiatieven allemaal afgestemd te krijgen.
Succesfactoren
Waar zijn we fier op?
- De visienota ‘renovaties Tuinwijk’ werd goedgekeurd en geeft een duidelijk kader voor de volgende stappen
- Met ‘Beringen-Mijn Denk’ hebben we een breed netwerk van betrokken en geëngageerde bewoners die fungeren als inspiratiebron, netwerker en aftoetsinstrument
- de evolutie in de Tuinwijk, met het logo en de website werken we aan de fierheid van de bewoners op hun Tuinwijk
Tips voor andere gemeenten
(duurzame) Participatie is een belangrijke stap om de bewoners mee te krijgen in de evoluties. Participatie krijgt steeds meer aandacht bij de betrokken diensten.
Contact
guy.vanderlinden@beringen.be
Collegestraat 1, Beringen
jente.vancoillie@beringen.be
E-mailadres: Guy.Vanderlinden@beringen.be
Telefoonnummer: 011 430 211