Energieprestatiecontract Sint-Niklaas


Algemeen


Initiatiefnemer
Sint-Niklaas
Type project
Energie-efficiëntie
Gemeentelijk patrimonium

Betrokken gemeente / provincie / intercommunale
Sint-Niklaas
Adres
Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaas

Korte omschrijving

Sint-Niklaas sloot een energieprestatiecontract (EPC) af met een energy service company (ESCO) en zal op die manier de komende tien jaar een energiebesparing van 39 procent realiseren in negen van zijn gebouwen die het meest verbruiken. De 39 procent staat ook voor een aanzienlijke financiële besparing.


Omschrijving


Wat is er gebeurd?

Het patrimonium van de stad Sint-Niklaas bestaat uit 156 gebouwen. In het strategisch vastgoedplan is vastgelegd welke op termijn afgestoten kunnen worden, in welke gebouwen welke functies geclusterd kunnen worden en hoe wat in eigendom blijft zo energiezuinig mogelijk kan worden gemaakt. Het afsluiten van een EPC voor negen van de grootste verbruikers past in die visie. 
In een voorafgaand traject liet de stad zich begeleiden door Factor4, die eerst alle mogelijke data van de gebouwen heeft geïnventariseerd. Daarna hebben we een aanbesteding gelanceerd. Na een eerste selectie konden geïnteresseerde ESCO’s een offerte indienen, met de investeringen die ze voorstelden en de besparingen die ze daarmee zouden realiseren. Uiteindelijk zijn we tot een overeenkomst gekomen met Luminus Solutions.
 


Waarom is het gebeurd?

Het gaat over twee sporthallen, twee basisscholen, de academie, de stadsschouwburg, het museum STeM, het politiehuis en het welzijnshuis. Dat zijn stuk voor stuk gebouwen waar nog investeringen mogelijk zijn om tot een veel betere energieprestatie te komen. Maar we hebben zelf de kennis en de mensen niet in huis om dat op de meest effectieve en efficiënte manier te doen. Vandaar dat we een OEPC hebben afgesloten met Luminus Solutions.


Werd de beoogde output gerealiseerd?

Een eerste evaluatie maakt duidelijk dat voor elektriciteit al 22 procent wordt bespaard, een procent meer dan vooropgesteld. Voor gas zal het monitoringsysteem pas begin 2024 een eerste beeld kunnen aanleveren. Als op het einde van de contractduur de besparing hoger is dan de doelstelling van 39%, profiteert de ESCO daar mee van. Is het eindresultaat slechter dan treden boeteclausules in werking.


Extra informatie


Status van het project
Lopend
Startdatum
01-01-2022
Einddatum
31-12-2031
Budget
> €10 000 000
Financiering
Met eigen middelen (100%)
Externe partners
Luminus Solutions, Factor 4
Samenwerkingen
Luminus Solutions, Factor 4
Gemeentelijke diensten
Stadsdiensten Sint-Niklaas

Geleerde lessen


Uitdagingen

Sommige investeringen in energiebesparing zoals isolatie betalen zich pas terug na meer dan tien jaar, de contractduur. Het gevaar bestaat dus dat een ESCO vooral of uitsluitend investeert in maatregelen die snel terugverdiend zijn, zoals zonnepanelen. Door de restwaarde op te nemen in het contract kijkt de ESCO verder dan tien jaar en gaat ze voor de beste investeringen op lange termijn.


Succesfactoren

De grootste investeringen gebeuren in de eerste jaren, zodat ze meteen renderen. Een groot voordeel van werken met een ESCO is dat investeringen veel sneller kunnen gebeuren dan via de overheidsprocedures. In de eerste twee contractjaren zal al een pakket investeringen van nagenoeg de helft van de contractwaarde worden gerealiseerd.


Tips voor andere gemeenten

zie uitdagingen en succesfactoren


Contact


Leen Van der Meeren

leen.vandermeeren@vvsg.be

02 211 55 66

Veerle Stuer

veerle.stuer@sint-niklaas.be
Grote Markt 1, Sint-Niklaas