Vehicle to Grid aan Gemeentehuis


Algemeen


Initiatiefnemer
Bonheiden
Type project
Hernieuwbare energie: andere
(Deel)mobiliteit

Betrokken gemeente / provincie / intercommunale
Bonheiden
Adres
Jacques Morrensplein 10, 2820 Bonheiden

Korte omschrijving

Plaatsing van Vehicle to Grid laadpaal waarbij een elektrische deelwagen kan opgeladen worden met zonnestroom vanuit eigen productie op het gebouw en waarbij stroom uit de wagen kan gehaald worden wanneer de wagen niet in gebruik is & er een tekort aan productie is. Naast deze V2G laadpaal werden er nog 4 bijkomende laadpunten voorzien aan het gemeentehuis met ondersteuning vanuit Vlaanderen.


Omschrijving


Wat is er gebeurd?

Door de samenwerking met energiecoöperatieve ZuidtrAnt cvba-so voor de plaatsing van een zonne-installatie op het gemeentehuis kreeg de gemeente de kans als locatie opgenomen te worden voor het Interreg project Deel de Zon. Hierbij werd er aan de zonne-installatie een V2G laadpaal en elektrische deelwagen gekoppeld.


Waarom is het gebeurd?

De productie van hernieuwbare energie volgt niet altijd de verbruikscurve van een gebouw. Om productie en verbruikspieken af te vlakken kan de batterij van de wagen dienst doen als thuisbatterij op wielen. Hierdoor verhoogt ook het rendement van de zonne-installatie gezien er minder stroom op het net geïnjecteerd wordt.


Werd de beoogde output gerealiseerd?

Het vroeg enige tijd vooraleer de laadpaal mocht aangesloten worden op het net en nadien duurde het ook even vooraleer de laadpaal naar behoren functioneerde. Na deze moeilijkere opstartfase werkte de paal volgens plan en draagt deze bij aan een maximalisering van het verbruik van eigen stroomproductie. Intussentijd werd de paal overgedragen aan de gemeente.


Extra informatie


Status van het project
Lopend
Startdatum
01-12-2019
Einddatum
Permanent lopend klimaatproject
Budget
€50 000 - €250 000
Financiering
Met Vlaamse subsidies (75%)
Via burgercoöperatie (100%)
Externe partners
ZuidtrAnt cvba-so en partners Deel de Zon
Samenwerkingen
ZuidtrAnt cvba-so en partners Deel de Zon
Gemeentelijke diensten
Dienst omgeving / technische dienst

Geleerde lessen


Uitdagingen

Nieuwe technieken vragen tijd en ruimte om te experimenteren en op punt te krijgen. Voldoende geduld waren essentieel om te geloven in een goede afloop.


Succesfactoren

Samenwerking met een energiecöoperatieve, Een wens voor een zonne-installatie vanuit de gemeente kreeg plots uitbreiding met een V2G-laadpaal en elektrische deelwagen.


Tips voor andere gemeenten

Als kleinere gemeente zijn samenwerkingen met externe partners zoals burgercoöperatieve een sterke schakel om de energietransitie te versnellen en dergelijke projecten mogelijk te maken.


Contact


Thomas Pluymers

Thomas.pluymers@bonheiden.be


Extra contactinformatie

E-mailadres: Thomas.pluymers@bonheiden.be

Telefoonnummer: 0478 56 27 89