Tuinstraten


Algemeen


Initiatiefnemer
-
Type project
Adaptatie

Betrokken gemeente / provincie / intercommunale
IOK
Adres
Antwerpseweg 1, 2440 Geel

Korte omschrijving

Tuinstraten zijn straten waar buren samen aan de slag gaan om het straatbeeld te vergroenen en verblauwen. Denk aan geveltuinen aanleggen, voortuinen ontharden, plantvakken opfleuren…  Geselecteerde straten krijgen ondersteuning (advies groenexpert, gratis compost, plantpakket, buurtfeest…).  Het project is een samenwerking tussen IOK, Commons Lab, de Kempense gemeenten en partnerorganisaties.


Omschrijving


Wat is er gebeurd?

Het project loopt van 1 januari 2023 tem 30 juni 2025. Halfjaarlijks wordt er een oproep gelanceerd voor kandidaat-straten. In totaal werden er 3 oproepen gelanceerd waarbij 49 straten zich kandidaat stelden. 34 straten werden geselecteerd, in een aantal loopt al een traject, bij de rest zal dit in de zomer van 2024 opgestart worden. In het najaar van 2024 lanceren we een laatste open oproep voor kandidaat-straten.  


Waarom is het gebeurd?

In grotere steden wordt al geëxperimenteerd met tuinstraten, binnen landelijk gebied is dit onontgonnen terrein. De Kempen heeft 53 ha aan onthardingspotentieel. Door verharding te vervangen door groen, wordt de omgeving weerbaarder tegen hittestress en wateroverlast, zorgen we voor meer biodiversiteit, een mooier straatbeeld, een gezondere leefomgeving én meer sociale interactie.


Werd de beoogde output gerealiseerd?

Het project is in uitvoeringsfase. Er werden al verschillende tuinstraattrajecten opgestart in Kempense gemeenten. Hierbij ondernamen de bewoners van de straten al diverse acties: Bloembollen aanplanten, geveltuinen aanleggen, samen volgenhuisjes bouwen, proefopstellingen, … 


Extra informatie


Status van het project
Lopend
Startdatum
01-01-2023
Einddatum
30-06-2026
Budget
€250 000 - €500 000
Financiering
Met Vlaamse subsidies (65%)
Externe partners
Commons Lab, Avansa Kempen, IOK Afvalbeheer, Velt, VVSG Netwerk Klimaat, Tuinrangers, LOGO Kempen, Breekijzer vzw, Natuurpunt, Welzijnszorg Kempen...
Samenwerkingen
Commons Lab, Kempense gemeenten, partners
Gemeentelijke diensten
Duurzaamheidsambtenaar, omgevingsambtenaar, groendienst, technische dienst, communicatiedienst

Geleerde lessen


Uitdagingen

Vooral de werving blijkt een intensief proces te zijn, niet in elke gemeente slagen we er in om straten te vinden. Het traject staat of valt met de inzet van enthousiaste trekkers in straten. Zij hebben zich geëngageerd om de rest van de bewoners te motiveren om samen na te denken over een groenere straat en ook samen de handen uit de mouwen te steken. Commons Lab zorgt voor ondersteuning. 


Succesfactoren

Het vergroenen en verblauwen van straten wordt gemeten aan de hand van de indicatoren uit het LEKP  (1 boom extra per Vlaming, 0,5 meter extra haag of geveltuinbeplanting per Vlaming…)

Daarnaast zet het project ook in op het verbinden van straatbewoners. In elke straat mikken we op 3 trekkers die min. 10% van de buren mobiliseren om actief deel te nemen.

58 straten kunnen deelnemen.


Tips voor andere gemeenten

We hebben op voorhand nagedacht over enkele selectiecriteria voor straten. De aanwezigheid van enthousiaste trekkers, het vergroeningspotentieel in de straat en de ligging van de straat zijn de belangrijkste criteria om als straat geselecteerd te worden. 

Elke inzending wordt besproken met de gemeente. Op die manier detecteren we koppelkansen en worden de gemeenten nauw betrokken bij het traject. 


Contact


Ellen Leys

ellen.leys@iok.be


Ellen Leys

ellen.leys@iok.be


Nikita Geerts

nikita.geerts@iok.be


Extra contactinformatie

E-mailadres: nikita.geerts@iok.be

Telefoonnummer: 014 53 50 70


Media