Energiezorgplan stadsgebouwen
Algemeen
-
Warmte
Hernieuwbare energie: zonne-energie
Energie-efficiëntie
Gemeentelijk patrimonium
Oostende
Vindictivelaan 1, Oostende
Vanuit het klimaatbeleid pakken stad Oostende en het Energiehuis het patrimonium via opeenvolgende energiezorgplannen (EZP) aan. Na een eerste EZP worden nu 38 stadsgebouwen flink energiezuiniger gemaakt, wat uiteraard ook een aardige besparing van geld én CO2 oplevert. De renovatie gebeurt bovendien met beperkte inzet van tijd en middelen, door inzet van Fluvius als uitvoerder.
Omschrijving
Wat is er gebeurd?
In het EZP 1 werd gestreefd naar een gemiddelde terugverdientijd van 10 jaar. Tijdens Energiezorgplan 2 wordt gewerkt met een terugverdientijd van 20 jaar. De terugverdientijd van elke afzonderlijke ingreep ligt hierbij nooit hoger dan de levensduur ervan.
Uniek aan dit project is dat de stadsgebouwen planmatig energetisch gerenoveerd worden zonder tijd en extra middelen. De beperkte personeelsinzet die nodig is, wordt terugverdiend met energiewinsten.
De 38 gebouwen werden gekozen omdat deze op efficiënte manier energetisch gerenoveerd kunnen worden. Naast evidente ingrepen zoals het plaatsen van zonnepanelen en relighting werden er ook aansluitingen op het warmtenet voorzien. Er wordt uiteindelijk een CO2-reductie van ongeveer 50% bereikt in die gebouwen.
Waarom is het gebeurd?
Naast de publieke voorbeeldfunctie en het belang van comfortabele en gezonde gebouwen, ondertekende stad Oostende ook een aantal engagementen rond energie en klimaat. Het Burgemeesterconvenant, SDG-doelstellingen en ook de drie LEKP-pacten 1.0, 2.0 en 2.1. Daarmee wordt er tegen 2030 een CO2 reductie van -55% nagestreefd. Deze aanpak bouwt ook capaciteit op binnen het lokale bestuur zelf, hier het energiehuis Oostende, zodat de aansturing en regie van de externe partijen optimaal blijft verlopen.
Werd de beoogde output gerealiseerd?
De kostprijs van de ingrepen wordt geraamd op 5 miljoen euro, geld dat eerst van de bank komt. Die lening, met dezelfde looptijd als de terugverdientijd (ongeveer 20 jaar) van de energetische investeringen, wordt afbetaald met gerealiseerde energiewinsten.
Extra informatie
Geleerde lessen
Uitdagingen
De kostprijs van de ingrepen via lening wordt afbetaald met gerealiseerde energiewinsten.
Een beperkt gedeelte wordt bekostigd met subsidie voor lokale klimaatprojecten van de provincie.
Nieuwe ondersteuning door Fluvius is niet meer mogelijk, door uitdoving van ESCO dienstverlening.
Succesfactoren
Fluvius helpt gemeenten om de klimaatdoelstellingen 2030 en 2050 te realiseren door te ontzorgen in het energiezuinig maken van hun gebouwen. Het energiezorgplan bracht grote besparing en CO2-reductie in kaart dankzij een totaalaanpak. In plaats van jaarlijks te betalen voor vervuilende energie zal de stad nu betalen voor maatregelen die hernieuwbare energie opleveren of energie besparen.
Tips voor andere gemeenten
Het unieke hier is dat de stadsgebouwen planmatig energetisch gerenoveerd worden zonder tijd en extra middelen. De beperkte nodige personeelsinzet, wordt terugverdiend met energiewinsten. Oostende kon hiervoor nog beroep doen op de samenwerking met Fluvius en het gratis energiezorgplan, dit wordt echter uitgefaseerd en is vanaf 2025 niet meer mogelijk.
Contact
bart.duflou@oostende.be
sam.lanckriet@oostende.be
kris.moonen@vvsg.be
Bischoffsheimlaan 1-8, Huis Madou
0485527198