Gevelgroen Sint-Niklaas


Algemeen


Initiatiefnemer
Sint-Niklaas
Type project
Adaptatie

Betrokken gemeente / provincie / intercommunale
Sint-Niklaas
Adres
Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaas

Korte omschrijving

Grijze gevels opfleuren met groenslingers, klimplanten én geveltuinen? Sint-Niklaas doet het met ondersteuning van vzw Groene Gevels. Een ware metamorfose staat de stad de komende jaren te wachten. 


Omschrijving


Wat is er gebeurd?

Samen met de stad stelde Groene Gevels vzw een doordacht plan op voor de verfraaiing van open ruimtes, verbindende groene slingers en geveltuintjes voor de bewoners.


Waarom is het gebeurd?

De geplande vergroening zal niet alleen mooier en gezonder zijn voor de inwoners, het brengt ook heel wat klimaat- en milieuvoordelen: extra verkoeling in de zomer, meer biodiversiteit, betere waterinfiltratie door ontharding én zuiverdere lucht.


Werd de beoogde output gerealiseerd?

Ondertussen werden doorheen de stad al meerdere groengevels en groenslingers aangelegd. Daarbij zorgen de stad Sint-Niklaas en Groene Gevels vzw voor een volledige ontzorging van de burger. Ook de stad zelf heeft ondertussen al meerdere grote groengevels aangelegd en geeft zo het goede voorbeeld.


Extra informatie


Status van het project
Lopend
Startdatum
24-02-2023
Einddatum
Permanent lopend klimaatproject
Budget
< €10 000
Financiering
Met eigen middelen (100%)
Externe partners
Groene Gevels vzw
Samenwerkingen
/
Gemeentelijke diensten
/

Geleerde lessen


Uitdagingen

/


Succesfactoren

De aanleg van groene gevels aan een heraangelegde straat was de ideale gelegenheid om een participatietraject op te zetten. Het verhoogt de betrokkenheid tot groen en de natuur in het algemeen. Iedereen werd ruim vóór de uitvoering van de werken betrokken en er werden goede afspraken gemaakt over wanneer de werken precies uitgevoerd zouden worden.


Tips voor andere gemeenten

Een goede voorbereiding is alles. Samen met de stad werd een doordacht plan opgesteld voor de verfraaiing van open ruimtes, verbindende groene slingers en geveltuintjes voor de bewoners. Goede communicatie en participatie stonden daarin centraal, zowel met de verantwoordelijken van de stad als met de bewoners, gebruikers én eigenaars van de gebouwen. 


Contact


Extra contactinformatie

E-mailadres: remco@groenegevels.be

Telefoonnummer: 0497/53 86 4


Media