Onderhouds- en energieprestatiecontract (OEPC) Provinciehuis Boeverbos


Algemeen


Initiatiefnemer
Provinciebestuur West-Vlaanderen
Type project
Hernieuwbare energie: zonne-energie
Energie-efficiëntie

Betrokken gemeente / provincie / intercommunale
Provinciebestuur West-Vlaanderen
Adres
Koning Leopold III-laan 41, 8200 Brugge

Korte omschrijving

Rekening houdend met de klimaatambities van de Provincie werd er geopteerd om het Provinciehuis Boeverbos te verduurzamen via een Onderhouds- en energieprestatiecontract. Hierbij is de ESCO partner verantwoordelijk voor het energiezuiniger maken van het gebouw en de installaties, waarbij er energie besparingsgaranties geboden worden en anderzijds voor het onderhoud van de installaties. 


Omschrijving


Wat is er gebeurd?

Alle noodzakelijke energiebesparende investeringswerken werden in het eerste jaar uitgevoerd, zoals daar zijn: voorzien van bijkomende dakisolatie, de plaatsing van warmtepompboilers, de plaatsing van PV-panelen, relighting, vernieuwen van de luchtgroepen, de technische installaties in de stookplaats en de regeling van de verwarmings-en klimaatinstallaties (Priva regeling – gebouwbeheersysteem).


Waarom is het gebeurd?

Rekening houdend met de klimaatambities wordt er ingezet op het terugdringen van de energiebehoeften en het bijkomend zelf opwekken en aanschaffen van koolstofvrije energiebronnen. Hierbij wilden we als Provinciebestuur snel een significant resultaat zien in ons verbruik en bijgevolg werd er voor het Provinciehuis Boeverbos gekozen die tevens de grootste energieverbruiker is uit ons patrimonium.


Werd de beoogde output gerealiseerd?

De eerste resultaten tonen alvast een significante energiebesparing voor het Provinciehuis. In het voorjaar van 2022 werd een eerste evaluatie gemaakt van een effectief werkingsjaar na de uitgevoerde investeringswerken, met name de periode (03/21-02/22). De werkelijke besparing was 32,1% (ofwel 32,3% op elektriciteit en 32% op gas). Dit vertegenwoordigt een totale CO2 besparing van 285 ton. 


Extra informatie


Status van het project
Lopend
Startdatum
15-02-2020
Einddatum
14-02-2030
Budget
€1 000 000 - €10 000 000
Financiering
Met eigen middelen (100%)
Externe partners
EPC facilitator (Studiebureau Ingenium), ESCO (Veolia/Wattson)
Samenwerkingen
Interne en externe partners.
Gemeentelijke diensten
Provinciale diensten: Dienst Facilities (gebouwen), dienst bestuurszaken, fiscaliteit en juridische advisering, dienst MiNaWa, dienst interne preventie en persoonlijke bescherming, dienst financiën

Geleerde lessen


Uitdagingen

Het introduceren van een dergelijk ‘nieuw’ concept, waarbij er niet enkel energiebesparende ingrepen doorgevoerd worden, maar er eveneens besparingsgaranties gevraagd worden, zorgt ervoor dat diverse partners binnen het bestuur hiervoor open moeten staan. Niet enkel technische aspecten zijn belangrijk, maar ook juridische en financiële zaken. Zeker dit laatste is complexer dan de gekende formules.


Succesfactoren

Bij een onderhouds- en energieprestatiecontract worden zowel de energiebesparende ingrepen als het onderhoud door één en dezelfde partij uitgevoerd. Daarenboven zijn er garanties op energiebesparing vastgelegd in het contract met de winnende dienstverlener wat niet mogelijk is bij een klassieke verbouwing en/of renovatie.


Tips voor andere gemeenten

Een goede voorbereiding is noodzakelijk bij het (laten) opstellen van een OEPC om ervoor te zorgen dat het project na gunning sneller en efficiënter verloopt!


Contact


Hans Dufoer

Hans.Dufoer@west-vlaanderen.be


Extra contactinformatie

E-mailadres: hans.dufoer@west-vlaanderen.be

Telefoonnummer: 050407168