ontharding site Pattyne-Duprez
Algemeen
Avelgem
Adaptatie
Avelgem
Meersstraat, Avelgem
Een bedrijfssite die gelegen is naast een natuurgebied en historisch een slechte locatiekeuze bleek werd opgekocht om deze (op termijn) volledig te ontharden en terug te geven aan de natuur.
Omschrijving
Wat is er gebeurd?
De site van 1,3 ha werd aangekocht door intercommunale Leiedal. De eigenaars hadden eerst de bedoeling om hun terrein (zone voor milieubelastende industrie) om te vormen tot KMO-zone. Gezien de ligging zag de gemeente dat niet zitten. De stopzetting van de activiteiten gebeurt in fasen, in de nieuwste gebouwen mag het bedrijf nog 10 jaar exploiteren. De overige gebouwen worden gesloopt en onthard.
Waarom is het gebeurd?
De ligging naast natuurgebied was een cruciale factor in de beslissing om de activiteiten te laten uitdoven. De plannen voor KMO’s stonden haaks op het doel te ontharden en industrie te werken uit de Scheldemeersen.
Werd de beoogde output gerealiseerd?
Op termijn zal de volledige site onthard worden. De overgangsmaatregelen zijn uiteraard belangrijk om de medewerking van de eigenaar te kunnen bekomen.
Extra informatie
Geleerde lessen
Uitdagingen
De grootste uitdaging is de betaalbaarheid van het project voor een kleine gemeente als Avelgem. Mooi vb. om de bouwshift in de praktijk te brengen en zo planbaten te genereren op een andere locatie.
Succesfactoren
De ligging van de site zorgt voor veel draagvlak in de gemeente. De zichtbaarheid van het project: ‘van fabriek terug naar natuur’. Het project kreeg in 2020 ook de ‘Open Ruimte Beker’ van de VPR.
Tips voor andere gemeenten
Af en toe durven een (berekend) risico nemen.