Campagne geveltuinen


Algemeen


Initiatiefnemer
SolvA
Type project
Adaptatie

Betrokken gemeente / provincie / intercommunale
Aalst
Brakel
Denderleeuw
Erpe-Mere
Geraardsbergen
Haaltert
Herzele
Horebeke
Kluisbergen
Kruisem
Lede
Lierde
Maarkedal
Ninove
Oosterzele
Oudenaarde
Ronse
Sint-Lievens-Houtem
Wortegem-Petegem
Zottegem
Zwalm
SolvA
Adres
Gentsesteenweg 1B, Vlierzele

Korte omschrijving

SOLVA lanceerde op 1 juni 2021 de campagne #1000geveltuinen. 1000 extra geveltuinen: dat doel hebben heel wat steden en gemeenten in Zuid-Oost-Vlaanderen voor ogen aan de start van deze campagne. De deelnemende gemeenten willen hun burgers enthousiasmeren om een geveltuin aan te leggen.


Omschrijving


Wat is er gebeurd?

Waar dit nog niet aanwezig was, biedt SOLVA gratis ondersteuning bij de opmaak van een regelgevend kader. SOLVA loodst de gemeente aan de hand van een voorbeeldreglement door alle af te wegen keuzes heen.

Na de opmaak van een reglement kan de gemeente de aanleg van geveltuinen een kickstart geven door gebruik te maken van het communicatiecampagne. SOLVA voorziet een campagnebeeld en voorbeeldteksten voor infoblad, website, nieuwsbrief en social media. We koppelen dit aan de doelstelling om 1.000 geveltuinen aan te leggen in Zuid-Oost-Vlaanderen en kochten hiervoor de domeinnaam www.1000geveltuinen.be aan. Om hier meer zichtbaarheid aan te geven voorziet SOLVA ook 1.000 geveltuinbordjes die gratis ter beschikking worden gesteld van de steden en gemeenten. Deze kunnen in het plantvak worden geplaatst.

SOLVA maakte een inspiratiedocument op en een lijst met plantgoed. Beiden worden beschikbaar gesteld via de website www.1000geveltuinen.be. (voorlopig enkel bereikbaar via https://www.old.so-lva.be/1000-geveltuinen)


Waarom is het gebeurd?

Een geveltuin is een stukje openbare weg beplant met bloemen en (klim)planten. Geveltuinen bieden heel wat voordelen. Voor de aanleg worden tegels uitgebroken, en dat is goed voor de insijpeling van regenwater in de bodem. Geveltuinen geven ook meer kleur aan de buurt, zeker in boomloze straten. Ze maken de seizoenen beter voelbaar en zorgen voor meer natuur. Vogels en insecten vinden er wat lekkers, een nest- of slaapplaats en soortgenoten. 's Winters zorgen bladhoudende klimplanten ervoor dat een gevelmuur minder sterk afkoelt, in de zomer houden ze hem lekker koel. Planten verbeteren bovendien de luchtkwaliteit: ze produceren zuurstof en filteren fijn stof. Misschien nog het belangrijkste: geveltuintjes maken de buurt gezelliger. Ze brengen mensen aan de praat. Wie ze samen met de buren aanlegt, zorgt voor nog meer gezelligheid.


Werd de beoogde output gerealiseerd?

De doelstelling werd tot op heden nog niet bereikt. SOLVA vraagt 2 x per jaar bij de gemeenten een stand van zaken op. Begin 2022 stond de teller op: 123 geveltuinen die extra werden aangelegd sinds start van de campagne.


Extra informatie


Status van het project
Lopend
Startdatum
01-06-2021
Einddatum
31-05-2023
Budget
€10 000 - €50 000
Financiering
Zuid-Oost-Vlaamse gemeenten (100%)
Externe partners
Er werden geen externe partners betrokken in deze campagne.
Samenwerkingen
Zuid-Oost-Vlaamse gemeenten
Gemeentelijke diensten
Technische dienst, communicatiediensten, Milieu-en klimaatdiensten, Mobiliteitsdiensten

Geleerde lessen


Uitdagingen

15 van de 21 gemeenten hebben een reglement opgemaakt. Sommige gemeenten vinden een reglement niet nodig en houden inwoners niet tegen om een geveltuin aan te leggen. Gemeenten kunnen in principe enkel beslissen over gemeentewegen. Het Vlaamse Gewest is de vergunningverlener voor de geveltuinen langs Gewestwegen. Dit zorgt voor de nodige vertraging - administratie en bemoeilijkt de communicatie.


Succesfactoren

Kant-en-klaar campagnemateriaal, expertise bij SOLVA zorgt ervoor dat de opmaak van het reglement makkelijk(er) kan verlopen. 'Samen' de doelstelling van 1000 geveltuinen halen in Zuid-Oost-Vlaanderen.


Tips voor andere gemeenten

Ontzorgen werkt! Gemeenten die zelf de geveltuinen aanleggen en/of gratis plantgoed aanbieden, behalen betere resultaten.


Contact


Saskia Van der Stricht

saskia.van.der.stricht@so-lva.be
Gentsesteenweg 1B, Sint-Lievens-Houtem

Saskia Van der Stricht

saskia.van.der.stricht@so-lva.be
Gentsesteenweg 1B, Sint-Lievens-Houtem


Media