Autodelen Gemeente Lierde


Algemeen


Initiatiefnemer
SolvA
Type project
(Deel)mobiliteit

Betrokken gemeente / provincie / intercommunale
Lierde
Adres
Nieuwstraat 19, 9570 Lierde

Korte omschrijving

Staat jouw wagen ook het grootste deel van de tijd gewoon stil? Dan is autodelen vast goedkoper en eenvoudiger. Een wagen gebruiken enkel wanneer je die echt nodig hebt: dat kan in Lierde! En nog een ecologisch pluspunt: onze deelwagens zijn elektrisch! Lierde en de omliggende steden en gemeenten kunnen hier voor rekenen op de steun van Vlaanderen via een lokaal klimaatproject.


Omschrijving


Wat is er gebeurd?

Sinds juni 2020 stelt het gemeentebestuur van Lierde 3 deelwagens ter beschikking van haar inwoners. Samen met 14 andere deelnemende gemeenten worden 28 elektrische deelwagens ter beschikking gesteld in de regio. In Lierde zijn de deelwagens terug te vinden in de nabije omgeving van het gemeentehuis. De deelwagens kunnen door iedereen gereserveerd worden via de app Share Mobility.


Waarom is het gebeurd?

Als actie in het kader van Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen ondersteunt SOLVA aangesloten steden en gemeenten om autodelen beschikbaar te maken voor burgers en organisaties. Bij autodelen gebruik je de auto enkel wanneer je hem nodig hebt. Wanneer je hem niet nodig hebt, kan iemand anders ermee op pad. Autodelen is budgetvriendelijk, gemakkelijk en milieuvriendelijk.


Werd de beoogde output gerealiseerd?

Twee jaar na de intrede van de deelwagens in de Vlaamse Ardennen werd een balans opgemaakt. Uit cijfers blijkt dat Lierde koploper is op het gebied van het aantal ritten die worden uitgevoerd met de deelwagens. Daarmee is de gemeente koploper na steden zoals Aalst, Ronse, Denderleeuw en Zottegem.


Extra informatie


Status van het project
Lopend
Startdatum
22-06-2020
Einddatum
Permanent lopend klimaatproject
Budget
< €10 000
Financiering
Met eigen middelen (50%)
Externe partners
Solva en Valckenier Share
Samenwerkingen
Solva en Valckenier Share
Gemeentelijke diensten
De prijs is moeilijk te bepalen. De eerste 2 jaar waren de wagens gesubsidieerd. Vanaf dit jaar moeten wij een maandelijkse forfait betalen.
Externe websites
-

Geleerde lessen


Uitdagingen

Kleine landelijke gemeente waarbij de meeste mensen zelf beschikken over een wagen overtuigen om onze deelwagens te gebruiken.


Succesfactoren

Doordat het personeel vaak rondrijdt met de wagens, zien de burgers de wagens regelmatig passeren. Hierdoor hebben burgers ook interesse gekregen in de deelwagens.


Tips voor andere gemeenten

Veel over communiceren, een gepaste locatie zoeken, een burgerbevraging doen of er nood aan is, eventueel eens een test doen en bv. 1 maand een wagen ter beschikking stellen, Valckenier Share is echt een aanrader op vlak van deelmobiliteit


Contact


Hannah Van Belle

hannah.vanbelle@lierde.be
19, 9570 LIERDE
+3255431012

Extra contactinformatie

E-mailadres: hannah.vanbelle@lierde.be

Telefoonnummer: 055431012


Media