energie_huis_winter_V2_4-3.jpg
Provider image

Op deze pagina verzamelen we informatie die lokale besturen helpt bij de complexe zoektocht naar de juiste maatregelen en informatie over hoe je zuinig, veilig en gezond de winter doorkomt.

Op de volgende pagina’s vind je meer over de financiële en andere ondersteuningsmaatregelen van de Vlaamse en federale overheden:

Maar naast de betaalbaarheid is het even belangrijk te kijken naar de woonkwaliteit, gezond leven en veiligheid. We bieden graag wat inspiratie aan per thema.

Minder verbruiken

We horen vaak dat de goedkoopste energie die is die je niet hebt verbruikt. En uiteraard is dat juist. Voor kwetsbare burgers die in een minder goede of oudere woning verblijven is dat echter een uitdaging gezien het evenwicht tussen minimaal wooncomfort en gezondheid.

In het dagelijks leven kan je minder energie verbruiken door te zorgen voor goed werkende en efficiënte huishoudtoestellen. Meer info op de website van de Vlaamse overheid. Er zijn ook projecten hier op inzetten en waar lokale besturen op intekenen, bijvoorbeeld Papillon.

Op de Belgische federale website rond bewust energieverbruik vind je allerlei tips voor een goed en veilig gebruik van energie. Ze geven ook info over ventileren en koken met minder energie.

Belang van -en streven naar- een gezond en veilig binnenklimaat

 

Dit jaar meldt het antigifcentrum al dubbel zoveel overlijdens door CO-vergiftiging in vergelijking met andere jaren. Netwerk Brandweer, de koepelorganisatie van de 20 Vlaamse hulpverleningszones onder VVSG, sloeg daarom afgelopen winter de handen in elkaar met externe partners als het antigifcentrum om een bewustwordingscampagne op te zetten en te verspreiden bij de zones.
 


Het aantal woningbranden in 2022 ligt erg hoog. Oorzaken?

  • Omwille van de energiecrisis zijn meer mensen op zoek naar alternatieve en vaak minder veilige manieren om te verwarmen (voorbeelden: vuurkorven, barbecues, petroleumkachels,…).
     
  • Het (essentiële) onderhoud van toestellen dreigen meer mensen over te slaan en slecht functionerende toestellen worden niet vervangen of er wordt overwogen om  (minder veilige) tweedehandsapparatuur in huis te halen, wat dan weer CO-blootstelling in de hand werkt.

Tips en Info

 

  • Wonen in Vlaanderen geeft een aantal tips over hoe je CO-vergiftiging kan voorkomen.
  • Elke Vlaamse woning moet beschikken over rookmelders. Wie een woning verhuurt zonder rookmelders, krijgt geen conformiteitsattest voor deze woning. Het verhuren van een woning zonder de nodige rookmelder is strafbaar en de woning kan ongeschikt verklaard worden. Zie meer informatie op de website van Wonen in Vlaanderen.
  • Het Netwerk Brandveilig Samenleven van Netwerk Brandweer heeft een campagne uitgewerkt rond CO. Deze campagne is verspreid onder alle 20 hulpverleningszones. Meer tips vind je hier
  • Als er acuut gevaar is voor de openbare veiligheid of de openbare gezondheid kan de burgemeester via art 135 van de nieuwe gemeentewet passende maatregelen nemen.  

Maar een gezond binnenmilieu is uiteraard meer dan dit. Ook hierover bestaat informatie die lokale besturen en burgers verder kan helpen.

  • Zo is er de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven, waar je onder de rubriek gezond binnen meer info vindt.
  • Verder kan het Logo van jouw regio jou ook bijstaan. De jaarlijkse actieweek in november Gezond binnen, ook in de winter’ brengt dit thema onder de aandacht. Op deze website vind je informatie, social mediaberichten voor lokale besturen, infofiches met laagdrempelige info die vrij te downloaden zijn en een vormingsaanbod.
  • De woonmeter kan ook een goed instrument zijn om lokaal aan te kopen voor projecten. De woonmeter is een eenvoudige thermo- en hygrometer met vier vuistregels om correct te verwarmen en te verluchten, een ideaal instrument voor lokale projecten rond energiebesparing. Meer info bij vzw Saamo
  • De medisch milieukundige (mmk) van het Logo kan worden ingeschakeld voor een onderzoek naar het binnenmilieu van een woning of publiek toegankelijk gebouw. Een woningonderzoek is via een ingevuld aanvraagformulier aan te vragen via de huisarts, de lokale ambtenaar, de gezondheids- of welzijnswerker. Doel is bescherming en verbetering van de gezondheid van de bewoner door:
    - een risicoinschatting te maken van het impact van milieufactoren in de woning op de gezondheid van de bewoners
    - advies te geven om de gezondheidseffecten te verminderen of weg te nemen.
  • Tot slot verwijzen we nog naar de websites van de federale en de Vlaamse overheid m.b.t. binnenlucht/-milieu.

Goede praktijken