Sommige aspecten van welzijn en zorg pak je beter op regionaal niveau aan. Maar welke zijn die, en hoe doe je dat?
Beleidsplanning
Daarom focust het doorbraakproject op het ontwikkelen van een methodiek om de beleidsplannen van lokale besturen, eerstelijnszones en welzijns- en zorgpartners op mekaar af te stemmen.
Daarnaast wenst het doorbraakproject een concreet project te realiseren: de regio kiest om in te zetten op de oprichting van een crisisnetwerk voor volwassenen waar opvang gecombineerd wordt met snel inzetbare hulpverlening, en dit in een gestroomlijnd en gecoördineerd geheel.
Bij de aanpak om de beleidsplannen op elkaar af te stemmen, stellen de verschillende partners vast dat ze onvoldoende cijfergegevens hebben of delen. Een werkgroep wordt in het leven geroepen waarbij enerzijds de nodige data wordt verzameld en ter beschikking gesteld met en voor de zorgactoren en de lokale besturen. Deze werkgroep brengt ook de timing van de verschillende beleidsplannen in kaart. Deze werkgroep functioneert binnen het regionaal zorgplatform van Halle-Vilvoorde.
Crisisnetwerk
Het concreet te realiseren project van een crisisnetwerk voor volwassenen evolueerde tijdens dit doorbraakproject van een theoretisch begrip naar een breed gedragen visie, bereidheid bij verschillende partners en sectoren, en de eerste concrete stappen . Het concept zal eerst getest worden in een van de politiezones van de referentieregio.
De doorbraak werd gerealiseerd door
- stapsgewijs te werken
- voldoende informatie te verzamelen
- expertise van verschillende partners te delen
- samenwerking in een intersectorale werkgroep waar ieders inbreng en expertise ontzettend waardevol was
- de best practices elders als inspiratie te gebruiken
- het uittekenen van een procesflow zodat iedereen in de netwerkgroep op dezelfde golflengte zit waar we naartoe moeten
- het organiseren van een evenement waar het engagement van verschillende cruciale partners werd aangesproken
Het doorbraakproject is een gezamenlijk initiatief van drie partners: Toekomstforum, Welzijnskoepel en Haviland.
CAW Halle-Vilvoorde - ELZ Amalo - ELZ BraViO - ELZ Pajottenland - ELZ Regio Grimbergen - ELZ Zennevallei - Forum Palliatieve Zorg - GGZ-netwerk Kinderen en jongeren YUNECO - GGZ-netwerk volwassenen SaVHA?! - Logo Zenneland - Regionaal expertisecentrum dementie Memo - Toekomstforum Halle-Vilvoorde - Welzijnskoepel W Onder meer volgende organisaties zijn op 1 of meerdere momenten betrokken geweest: - Vlabinvest (crisisnetwerk) - Agentschap Binnenlands Bestuur (beleidsplannen) - Provincie Vlaams-Brabant (beide) - VIVEL (beleidsplannen) - VAPH (crisisnetwerk) - Politiezones (crisisnetwerk) - Eerstelijnszones uit Halle-Vilvoorde (beide) - CAW (beide) - Vertegenwoordigers van de algemeen directeurs Halle-Vilvoorde (beleidsplannen) - GGZ netwerk kinderen en jongeren YUNECO (beide) - GGZ netwerk volwassenen SaVHA?! (beide) - Logo Zenneland (beleidsplannen) - Regionaal expertisecentrum dementie MEMO (beleidsplannen) - Kabinet Hilde Crevits (crisisnetwerk) - Kabinet Ben Weyts (crisisnetwerk)est-Brabant