Naast de inhoudelijke sessies konden deelnemers ook inschrijven voor 5 werkbezoeken. Daarbij werden ze meegenomen naar interessante praktijken in en rond Heusden-Zolder. Hieronder vind je een overzicht.
W.1 Wijkverbeteringscontract Beringen
Een wijkverbeteringscontract met focus op renovatie is één van de nieuwe actiepunten uit LEKP 2.1. Dit item bouwt verder op de eerste wijkverbeteringscontracten die na een projectoproep in 2021 gestart zijn. Beringen is één van de steden die toen aan de slag ging. Renovatie was daar één van de speerpunten, dus een bijzonder leerrijke case voor wie werkt aan zo’n project. Daarnaast bracht Agentschap Binnenlands Bestuur tijdens dit werkbezoek in de Tuinwijk Beringen-Mijn ook algemene leerlessen uit de lopende projecten.
W.2 Fietstocht groen hart en andere onthardingsprojecten
Door de verhuis van het vroegere cultuurcentrum naar de mijnsite waar Klimaatdag doorging, was het mogelijk om in Zolder voor een Groen Hart in het centrum te kiezen. In hoeveel gemeenten werd gekozen om de locatie van een voormalige school terug te geven aan de natuur? Maar dat is niet het enige indrukwekkende onthardingsproject dat in Heusden-Zolder te zien is. Zo werd in de Zollikenstraat in samenwerking met de buurt gekozen voor een vooruitstrevend concept met smallere wegen en veel ruimte voor water.
W.3 Energiebezoek aan de mijnsite en passiefschool
Hoe bouw je een oude steenkoolmijn om tot modern cultuurhuis en kom je tegelijkertijd tegemoet aan de energievragen en klimaateisen. Op welke manieren wordt het energieverbruik op de site zo laag mogelijk te houden zonder de charme verloren te laten gaan? En wat zijn de leerlessen van de eerste passieve school die er gevestigd is? De deelnemers ontdekten dit tijdens een rondleiding op de site.
W.4 Wandeling 'erfgoed en klimaat' Heusden
Omgaan met de renovatie-uitdaging bij erfgoed is een specifiek vraagstuk. Heusden-Zolder stelde een traject samen waar zowel goede als minder goede voorbeelden te zien waren van hoe dit op verschillende manieren aangepakt wordt. Deze wandeling stelt het vraagstuk open: wat laten we toe bij erfgoedwoningen en wat niet? Wanneer is het verantwoord om vast te houden aan erfgoedbepalingen en wanneer moeten we de energetische eisen vooropstellen? De wandeling is ongeveer 3 km, met een 10-tal stops.
W.5 Hasselt circulair: kijk hoe Hasselt deelt, herstelt en inspireert
Enkele jaren geleden startte de stad Hasselt een Deel- en Herstelincubator om zo de levensduur van diverse producten te verlengen. Via deze weg ondersteunt de stad bestaande herstelinitiatieven en inspireert ze ook nieuwe. Leer hoe Hasselt een circulaire stad werd en hoe zij hun burgers hierbij betrokken.