In de WGP staan een aantal verbodsbepalingen die van toepassing zijn op het politieraadslid. We verwijzen bijkomend ook naar het artikel 245 Strafwetboek en naar het artikel 27 decreet over het lokaal bestuur.

Verbod om aan zitting deel te nemen

Het is als politieraadslid verboden aanwezig te zijn bij een beraadslaging of besluit over zaken waarbij je een rechtstreeks belang hebt, hetzij persoonlijk, hetzij als gelastigde, voor of na zijn verkiezing, of waarbij jouw bloed- of aanverwanten tot en met de vierde graad een persoonlijk en rechtstreeks belang hebben. Dat verbod strekt zich niet verder dan de bloed- en aanverwanten tot en met de tweede graad als het gaat om de voordracht van kandidaten, benoemingen en ontslagen. Voor de toepassing van deze bepaling worden personen die een verklaring van wettelijke samenwoning hebben afgelegd, gelijkgesteld met echtgenoten.

Het gaat niet over om het even welk belang. Het dient te gaan om een belang dat rechtstreeks en onmiddellijk volgt uit de te nemen beslissing en dat het raadslid of van zijn aanverwanten treft. Volgens het principe van het algemeen belang mag je stemmen over de loonschalen die algemeen van toepassing zijn, tenzij de persoon die verwant is de enige in zijn categorie is. In dat geval wordt het belang geïndividualiseerd.Aanvullend, maar zeker niet onbelangrijk is de uitspraak van de Raad van State (nr. 143.663 van 26 april 2005) waar een rechtstreeks belang wordt omschreven als:

 alle belangen waarvan het gemeenteraadslid niet met redelijke zekerheid kan worden geacht voldoende afstand te kunnen nemen om de belangen van zijn gemeentebestuur voorrang te verlenen boven zijn persoonlijke belangen (…) Het volstaat dat de gegevens van de zaak aannemelijk maken dat bij beraadslaging in de schoot van de gemeenteraad een belangenvermenging in de persoon van een gemeenteraadslid mogelijk was en dat deze aldus in de verleiding kan komen om zijn belangen op die van de gemeente te laten prevaleren.

Een moreel belang speelt dus ook een rol. 

Het besluit dat getroffen wordt in overtreding met de hierboven bedoelde principes is niet van rechtswege nietig, maar vernietigbaar. Zodra de vernietigingstermijn verstreken is, is het besluit definitief geldig.

Verbod om deel te nemen aan de overheidsopdrachten van de politiezone

Om belangenvermenging te vermijden, mag het raadslid bepaalde overeenkomsten niet sluiten met de politiezone. Dat verbod beperkt zich tot de politiezone en heeft enkel betrekking op de aanbestedingen van de politiezone. De terminologie is ruim en betreft over het algemeen alle openbare aanbestedingen van de politiezone.

Verbod om op te treden als advocaat, notaris en zaakwaarnemer

Als politieraadslid kan je niet optreden als advocaat, notaris of zaakwaarnemer in de processen tegen de politiezone. Dat verbod strekt zich zelfs zo ver uit dat het een raadslid verbiedt om een partij te verdedigen die door de politiezone voor de burgerlijke rechter is gedaagd. Het raadslid mag ook niet optreden als raadsman van een personeelslid in tuchtzaken. Het raadslid mag in diezelfde hoedanigheid ook niet pleiten voor de zone, raad geven of optreden in enige betwiste zaak.