Sociale fenomenen zoals radicalisering staan nooit alleen. Een extreme uitspraak of handeling verbergt vaak andere problemen. Elk radicaliseringsproces is dan ook verschillend en vergt een aanpak op maat. Een belangrijke rol is weggelegd voor het lokaal bestuur. Gemeentediensten, lokale politie en OCMW's staan immers het dichtst bij de burger, kunnen het snelst signaleren en reageren. Het lokaal bestuur is ook  vaak het eerste aanspreekpunt voor zowel burgers als lokale diensten en organisaties die met signalen van extremisme worden geconfronteerd. 

Sinds 2015 ondersteunt de VVSG, met steun van de Vlaamse overheid, lokale besturen bij het uitwerken van het lokale beleid a.d.h.v. concrete handvatten, begeleiding op maat en vormingen over de thematiek van radicalisering, polarisering en het lanceren van "counter narratives". Daarom bieden we kosteloze vormingen op maat aan voor lokale besturen (mandatarissen en medewerkers). Deze vorming bestaat uit een vast kader dat afgebouwd of aangevuld kan worden en zodoende aangepast aan de specifieke lokale behoeften. 

BBB

De vorming gaat in op drie onderdelen: 

Begrijpen: Hoe worden personen vatbaar voor "radicalisering"?

Om "radicalisering" grondig aan te pakken, moet je begrijpen wat radicalisering exact is en hoe een proces van gewelddadige radicalisering tot stand kan komen. Daarom gaan we, aan de hand van reële casussen, in op de vraag waarom en hoe mensen zich stelselmatig meer en meer afzetten tegen de samenleving én ingang vinden bij extremistische denkbeelden en groeperingen. Eén verklaring voor het afglijden tot gewelddadige radicalisering is er niet, maar in dit onderdeel kom je alvast te weten welke elementen kunnen bijdragen tot extreme denkbeelden.

Beheersen: Hoe kunnen we signalen detecteren en aanpakken? 

Een checklist om te bepalen of mensen er extremistische gedachten op na houden zou handig zijn, maar helaas werkt radicalisering niet op bestelling. Daarom moeten we aan de slag met de informatie die voorhanden is om in te schatten in hoeverre iemand een gevaar vormt voor zichzelf en/of de samenleving. Een aantal elementen kunnen ons helpen om deze inschatting te maken en aan de alarmbel te trekken.

Bestrijden: Wat kan je lokaal ondernemen om radicalisering tegen te gaan?

Bestrijden van radicalisering vergt een globale aanpak. In dit onderdeel bekijken we de gereedschapskist van maatregelen die lokale besturen kunnen nemen om een duurzame aanpak uit te werken.    

Wil je een vorming boeken of wil je meer informatie hierover, dan kan je contact opnemen met onze helpdesk