Wie is voorzitter van de politieraad?

De voorzitter van de politieraad is de burgemeester die voorzitter is van het politiecollege. 

Welke bevoegdheid heeft de voorzitter van de politieraad?

De voorzitter van het politiecollege zit de politieraad voor, en opent en sluit de vergaderingen. Hij opent de vergadering op het tijdstip vermeld in de oproeping. Vóór dat tijdstip kan hij ze enkel openen indien alle raadsleden aanwezig zijn. Na dat tijdstip moet hij de vergadering sluiten zodra er geen aanwezigheidsquorum meer is. Na de sluiting kan hij de vergadering niet meer heropenen. De bevoegdheid om te sluiten impliceert de bevoegdheid om te schorsen om bijvoorbeeld een woelige vergadering te bedaren, om politieke fracties de tijd te geven overleg te plegen of omdat de politieraad kortstondig niet in aantal (aanwezigheidsquorum) is. Wanneer de meerderheid van de politieraadsleden de vergadering heeft verlaten en na een redelijke termijn niet opnieuw is opgedaagd, moet de voorzitter de vergadering sluiten. 

De voorzitter is gelast met de handhaving van de openbare orde in de raadsvergaderingen dit zowel tegenover het publiek als tegenover de politieraadsleden: 

  • De voorzitter leidt ten opzichte van de politieraadsleden de werkzaamheden van de politieraad, hij geeft en ontneemt het woord, hij brengt de agendapunten ter stemming, hij waakt over de naleving van de wetten en reglementen die de werking van de raad regelen, hij beveelt de behandeling in besloten vergadering… De voorzitter kan een raadslid tot de orde roepen. Hij kan ook de vergadering schorsen of zelfs opheffen/sluiten.  

  • Wat het publiek betreft, regelt de voorzitter de toegang tot de zaal. In geval van wanorde formuleert de voorzitter altijd in eerste instantie een duidelijke en voorafgaande waarschuwing. Die waarschuwing kan collectief of tegen een individu gericht zijn. Wanneer de waarschuwing evenwel geen soelaas biedt, beschikt de voorzitter over de volgende middelen, waarbij de politie op verzoek eventueel bijstand biedt: 

    • Eerste maatregel: “terstond ieder persoon uit de zaal doen verwijderen, die openlijk tekens van goedkeuring of van afkeuring geeft of op enigerlei wijze wanorde veroorzaakt”; 

    • Tweede maatregel: proces-verbaal opmaken tegen de overtreder en hem verwijzen naar de politierechtbank, die hem kan veroordelen tot geldboete.